NAZAJ
Bergmanov otok
Originalni naslov:
Bergman Island
Angleški naslov:
Bergman Island
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Švedska, Francija, Belgija, Nemčija, Mehika, 2021
Trajanje filma:
112
Režija:
Mia Hansen-Love
Scenarij:
Mia Hansen-Love
Fotografija:
Mia Hansen-Love
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Vicky Krieps (Chris), Mia Wasikowska (Amy), Tim Roth (Tony), Anders Danielsen Lie (Joseph), Melinda Kinnaman (Berit), Joel Spira (Jonas), Anki Larsson (Ase), Gabe Klinger (Američan), Wouter Hendrickx, Stig Björkman (Stig), Siri Hjorton Wagner (Wilma), Hampus Nordenson (Hampus), Oscar Reis (Josephov prijatelj), Clara Strauch (Nicolette)
Nagrade:
Cannes 2021, Toronto 2021, Melbourne 2021

Ogled filma v kinematografih:

sob., 13.11.2021 18:00 Kino Bežigrad Nakup
pet., 19.11.2021 21:15 Linhartova dvorana Nakup
ned., 21.11.2021 15:30 Kino Komuna Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Metafilm o iskanju navdiha se odpravi po stopinjah velikega Ingmarja Bergmana in obenem kaže očitne avtobiografske elemente iz življenja režiserke Mie Hansen-Love.

Chris in Tony sta poročena filmska režiserja, ki se odpravita na delovni dopust na švedski otok Farö. Gre za kraj, ki je imel posebno mesto v življenju Ingmarja Bergmana in danes velja za romarsko točko njegovih oboževalcev. Tako on kot ona upata, da bosta, obkrožena s slovito zapuščino, našla navdih za svoja nova projekta. A v tej idilični pokrajini na dan privrejo razpoke v njunem zakonu. On, že uveljavljen filmar, je dve desetletji starejši, ona pa še vedno skuša najti ravnovesje med poklicem in materinstvom. Ko Chris tava po otoku ter spoznava tamkajšnjo naravo in ljudi, se spomini začnejo mešati s sedanjostjo, njeno delo z resničnimi težavami, zabrisane meje med umišljenim in resničnostjo pa par še bolj potisnejo v negotovost.

»Film se je porodil, še preden je bil za prizorišče izbran Farö, kot ideja o režiserskem paru na filmski lokaciji, ki se ukvarja s težavami, skrivnostmi in prednostmi ustvarjalnega procesa ter močjo, ki jo človek lahko najde v lastni ranljivosti, ko se z njo spoprime. Tako kot vsi Bergmanovi občudovalci Farö od nekdaj štejem za mitičen kraj. Ob njegovi smrti je šla vsa njegova lastnina na dražbo. To srečanje med Bergmanom legendo in resnično osebo, fizičnim človekom skozi njegove predmete, /.../ se mi je zdelo navdihujoče.« (Mia Hansen-Love)