NAZAJ
Benedetta
Originalni naslov:
Benedetta
Angleški naslov:
Benedetta
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, Nizozemska, 2021
Trajanje filma:
127
Režija:
Paul Verhoeven
Scenarij:
David Birke, Paul Verhoeven, Judith C. Brown
Fotografija:
Jeanne Lapoirie
Glasba:
Anne Dudley
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Virginie Efira (Benedetta Carlini), Charlotte Rampling (Felicita), Daphne Patakia (Bartolomea), Lambert Wilson (nuncij), Olivier Rabourdin (Alfonso Cecchi), Louise Chevillotte (Christina), Hervé Pierre (Paolo Ricordati), Clotilde Courau (Midea Carlini), David Clavel (Giuliano Carlini), Guilaine Londez (Jacopa), Gaëlle Jeantet (Petra), Justine Bachelet (Juliana)
Nagrade:
Cannes 2021

Ogled filma v kinematografih:

pet., 12.11.2021 18:00 Linhartova dvorana Nakup
sre., 17.11.2021 20:40 Kino Bežigrad Nakup
pet., 19.11.2021 21:10 Kino Komuna Nakup
sob., 20.11.2021 20:15 Maribox Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Venomer provokativni Paul Verhoeven uprizarja neverjetno, a resnično zgodbo o lezbičnem razmerju dveh italijanskih nun v 17. stoletju.

Toskana, 17. stoletje. Med revnim kmečkim prebivalstvom pustoši kuga. Številni starši edino rešitev za lepše življenje svojih otrok vidijo v katoliških samostanih. Benedetta je v teatinski samostan vstopila že kot mlado dekle. Njeno življenje se spremeni nekaj let pozneje, ko med nune sprejmejo revno, a lepo Bartolomeo. Odnos med dekletoma se kmalu poglobi daleč onkraj pravil strogega samostana. Na Benedettinem telesu se neke noči pojavijo stigme, kar privabi pozornost cerkvenih veljakov. Je Kristusove rane res mogoče pripisati čudežu ali pa gre zgolj za skrbno premišljeno prevaro? V nekdaj mirnem samostanu se začne hud boj za položaje moči, ki bi prej uslužnima mladenkama prinesel privilegij svobodnejšega življenja.

"Motiviralo me je dejstvo, da je bila Benedetta ženska iz 17. stoletja, ki si je pridobila resnično moč, tako v samostanu teatinskih nun kot v rodnem mestu Pescia. Benedetta je slovela kot svetnica in opatinja. Z nadarjenostjo, videnji, manipulacijami, lažmi in ustvarjalnostjo se je povzpela na visok položaj. Ne da bi izbirala sredstva, ji je uspelo v družbi in dobi, ki so jima vladali moški. Ženske niso imele veljave, razen kot objekt za moško spolno potešitev in razmnoževanje." (Paul Verhoeven)