NAZAJ
Jagnje
Originalni naslov:
Dyrid
Angleški naslov:
Lamb
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Islandija, Švedska, Poljska, 2021
Trajanje filma:
106
Režija:
Valdimar Jóhannsson
Scenarij:
Sjón Jóhannsson, Valdimar Jóhannsson
Fotografija:
Eli Arenson
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
islandščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Noomi Rapace (Maria), Hilmir Snar Gudnason (Ingvar), Björn Hlynur Haraldsson (Pétur), Ester Bibi (član glasbene skupine), Ingvar Sigurdsson
Nagrade:
Cannes 2021

Ogled filma v kinematografih:

ned., 14.11.2021 21:00 Kino Komuna Nakup
čet., 18.11.2021 20:45 Kino Bežigrad Nakup
pet., 19.11.2021 20:15 Maribox Nakup
ned., 21.11.2021 21:15 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Zgodba o mladem paru, ki skrivaj vzgaja nenavadno bitje, pol ovco, pol človeka, je prežeta z značilno islandsko čudaškostjo in se spogleduje z žanrom grozljivke.

Maria and Ingvar sta mlad islandski par. Živita na odročni kmetiji, sama s čredo ovac. Svoj vsakdan zapolnjujeta s skrbjo za živali ter pogovori o traktorju, potovanjih in tudi o filmih. A njuno življenje prežema tiho obžalovanje, da nimata otroka. Ko sta nekega dne priči skrivnostnemu rojstvu nebogljenega bitja, pol ovce, pol človeka, se zdi, da je njuna tiha prošnja uslišana. A kar se zdi na prvi pogled blagoslov, se kaj kmalu izkaže za prekletstvo.

"Je nadvse klasična zgodba, s samo eno nadrealistično prvino, mislim, da je dobro, da je tako preprosta. Ves čas smo si želeli posneti umetniški film /.../. Številni me sprašujejo, ali sem sedaj oboževalec grozljivk. Ampak jaz ga nisem videl kot grozljivke. Lahko ga označite za 'žanrski film', jaz pa ga dojemam kot vizualno pesem." (Valdimar Jóhannsson)