NAZAJ
Telesce
Originalni naslov:
Piccolo corpo
Angleški naslov:
Small Body
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Italija, Francija, Slovenija, 2021
Trajanje filma:
89
Režija:
Laura Samani
Scenarij:
Marco Borromei, Elisa Dondi, Laura Samani
Fotografija:
Mitja Ličen
Glasba:
Fredrika Stahl
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
italijanščina, slovenščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Celeste Cescutti (Agata), Ondina Quadri (Lince/Ris), Marco Geromin, Giacomina Dereani, Anna Pia Bernardis, Angelo Mattiussi, Luca Sera, Teresa Cappellari, Marzia Corinna Mainardis, Marisa Rupil, Ivo Ban
Nagrade:
Cannes 2021 (Teden kritike), Festival slovenskega filma (vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, vesna za najboljšo fotografjio)

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.2021 16:00 Kosovelova dvorana Nakup
sob., 13.11.2021 18:10 Kinodvor Nakup
ned., 14.11.2021 20:00 APT Novo mesto Nakup
pon., 15.11.2021 18:00 Kino Komuna Nakup
pon., 15.11.2021 18:00 Maribox Nakup
čet., 18.11.2021 20:00 Kino Metropol Celje Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Surova, na starodavno krščansko izročilo Furlanije-Julijske krajine oprta pravljica je režijski prvenec mlade italijanske režiserke, ki raziskuje meje človeškega verovanja v čudeže.

Majhen otok na severovzhodu Italije leta 1900. Mlada kristjanka Agata povije mrtvega novorojenčka, kar pomeni, da je njegova duša obsojena na večno tavanje po onstranstvu. Da bi se izognila kruti usodi, se zateče k mitu, da v gorah blizu Trbiža obstaja kraj, kjer lahko dojenčke obudijo od mrtvih, pa čeprav le za trenutek. To naj bi staršem omogočilo, da jih krstijo in tako odrešijo njihovo dušo. Telesce mrtve hčerke skrije v škatlo in se v družbi osamljenega fanta Lynxa v upanju na čudež skrivaj odpravi na nevarno popotovanje v neznano …

"Leta 2016 sem odkrila, da v Travi, v moji rodni Furlaniji-Julijski krajini, obstaja svetišče, kjer naj bi se vse do 19. stoletja dogajali posebni čudeži: mrtvorojene otroke so lahko za hip, za en sam dih, priklicali v življenje. / … / Zgodba o teh čudežih se je zasidrala v neki kotiček mojega uma in tam klicala k pozornosti. Osupnila me je predvsem ena stvar: v glavnem so moški v svetišča potovali s telesci svojih rojencev. Seveda so bile porodnice priklenjene na posteljo, vendar nisem mogla prezreti nemočnega čakanja, ki so ga utrpele." (Laura Samani)