NAZAJ
Alica v mestu čudes
Originalni naslov:
Alicia en el pueblo de maravillas
Angleški naslov:
Alice in Wondertown
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Kuba, 1991
Trajanje filma:
90
Režija:
Daniel Diaz Torres
Scenarij:
Aldo Busto Hernández, Luis Felipe Calvo Bolanos, Daniel Díaz Torres, Jesús Díaz, Eduardo del Llano
Fotografija:
Raúl Pérez Ureta
Glasba:
Frank Delgado
Podnapisi:
nemščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Thais Valdés (Alicia), Alberto Pujol (Aliciin prijatelj), Carlos Cruz (Pérez), Reynaldo Miravalles (diktator), Raúl Pomares, Jorge Losada, Idalmis del Risco
Nagrade:
Berlinale 1991 (filmska nagrada za mir), Chicago 1993

Ogled filma v kinematografih:

sob., 13.11.2021 15:45 Slovenska kinoteka Nakup
ned., 21.11.2021 18:40 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Atraktiven preplet komedije in hororja, absurdistično satiro na temo socialistične birokracije, korupcije in slabega upravljanja, so kubanske oblasti po nekaj odlično obiskanih projekcijah po hitrem postopku pospravile v bunker.

Kot junakinja Lewisa Carrolla se tudi Díaz Torresova Alice, vodja dramskih krožkov, v odločilnem trenutku življenja znajde sredi pustolovščine. Ko odpotuje na rutinsko kulturniško misijo v mestece Maravillas, presenečena ugotovi, da so tam skrajno bizarni dogodki del vsakdanjika. Alice spozna, da so prebivalci nekakšni "padli angeli", nekdanji uradniki, nekoč zaposleni v državnih službah, zdaj pa obtoženi korupcije in izgnani v to čudno mesto, ki ga ne morejo zapustiti. Ogledala postanejo vrata, cirkuške živali tavajo po ulicah - zdi se, da se tu lahko zgodi karkoli, in vsi, razen Alice, so povsem sprijaznjeni z danimi okoliščinami.

"Sam ne ločujem med filmi, ki dajo ljudem misliti, in tistimi, ki so zabavni. /.../ Seveda obstajajo slabe komedije kot tudi slabe drame in vsakomur se film lahko ponesreči, a to nima nobene zveze z žanrom." (Daniel Díaz Torres)