NAZAJ
Zaslišanje
Originalni naslov:
Przesluchanie
Angleški naslov:
Interrogation
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Poljska, 1982
Trajanje filma:
118
Režija:
Ryszard Bugajski
Scenarij:
Ryszard Bugajski, Janusz Dymek
Fotografija:
Jacek Petrycki
Glasba:
Danuta Zankowska
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
poljščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Krystyna Janda (Tonia Dziwisz), Adam Ferency (Tadeusz Morawski), Janusz Gajos (major Zawada »Kąpielowy«), Agnieszka Holland (komunistka/communist Witkowska), Anna Romantowska (Mira Szejnert), Bożena Dykiel (Honorata), Olgierd Łukaszewicz (Konstanty Dziwisz)
Nagrade:
Cannes 1990 (najboljša igralka), Chicago 1990 (najboljša režija)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 21:00 Slovenska kinoteka Nakup
čet., 18.11.2021 15:15 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Film, ki z brutalno nazornostjo prikaže mehanizme komunističnega nasilja, si je kljub prepovedi prikazovanja na Poljskem utrl pot med občinstvo na ilegalnih VHS-kasetah in postal kulten leta pred svojo kinematografsko premiero.

Stalinistična Poljska, 1951. Tonia, pevka v neuglednem kabaretu, se nekega večera po sporu z možem napije z dvema neznancema. Moška jo opito odpeljeta v zapor, ne da bi ji povedala zakaj. Počasi se ji posveti, kako bi jo oblast rada prisilila, da lažno priča proti svojemu nekdanjemu ljubimcu ter ga obtoži izdaje in vohunjenja. Čeprav Tonia vztraja pri njegovi nedolžnosti, jo meseci poniževanj, groženj in mučenja privedejo na rob norosti ...

"Po Zaslišanju sem prejel pismo zapornice v stalinistični dobi, ki je menila, da sem vse jetnike komunizma razžalil z upodabljanjem agentov tajne policije kot ljudi s človeškimi odzivi. /... Obenem pa svet ni črno-bel. Poleg podajanja zanimive zgodbe morate zlo prikazati humanizirano." (Ryszard Bugajski)