NAZAJ
Maškarada
Originalni naslov:
Maškarada
Angleški naslov:
Masquerade
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Jugoslavija, Slovenija, 1971
Trajanje filma:
88
Režija:
Boštjan Hladnik
Scenarij:
Vitomil Zupan
Fotografija:
Jure Pervanje
Glasba:
Bojan Adamič
Podnapisi:
/
Jezik:
slovenščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Vida Jerman (Dina), Igor Galo (Luka), Miha Baloh (Gantar), Blanka Jenko (Petra), Bojan Šetina (sin), Iva Cadež, Marjan Ferenčak, Črt Kanoni, Franjo Kumer, Sonja Lamberšek, Rok Lasan, Miran Miljkovič, Branko Oman, Rado Prajs, Tone Sojer
Nagrade:
/

Ogled filma v kinematografih:

pon., 15.11.2021 18:15 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Najbrž najdrznejši slovenski film, cenzuriran zaradi nazornih erotičnih prizorov. Film so v okrnjeni različici premierno predvajali leta 1971 v Kinu Sloga, v polni dolžini pa šele 1982.

Dina, mlada žena direktorja Gantarja, je v svojem zakonu sicer povsem zadovoljna in dobro preskrbljena, a se vseeno zagleda v postavnega študenta Luko. Da bi se lahko pogosteje dobivala z njim, ga najame kot inštruktorja svojega sina. Gantar zasluti, da se med Dino in Lukom nekaj plete in na zabavi, kjer je tudi Luka s svojim dekletom Petro, od žene izsili priznanje. Gantar v pijanem besu posili Dino, nakar se ga Luka loti s pestmi, nato pa razočaran odide in se s Petro odpravi na potovanje. Po njegovi vrnitvi se dogodki zapletejo, Luka pa se znajde usodno razpet med dve ženski, ki ga ljubita.

"Stanley Kubrick je leta 1962 posnel Lolito, ki so jo propagirali s sloganom: 'Le kako jim je sploh uspelo posneti Lolito?' Kubrick kakopak ni videl Hladnikove Maškarade. Če bi jo, bi Hladniku dejal, naj jo propagira s sloganom: 'Le kako jim je sploh uspelo posneti Maškarado?'" (Marcel Štefančič Jr., Mladina)