NAZAJ
Asjina sreča
Originalni naslov:
Istorija Asi Kljačinoj, kotoraja ljubila, da ne vyšla zamuž
Angleški naslov:
Asya's Happiness
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Sovjetska zveza, 1966
Trajanje filma:
99
Režija:
Andrej Končalovski
Scenarij:
Juri Klepikov
Fotografija:
Georgi Rerberg
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
ruščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Ija Savina (Asja Kljačina), Ljubov Sokolova (Marija), Aleksandr Surin (Stepan), Genadij Jegorčev (Saša Čirkunov), Ivan Petrov, Nikolaj Pogodin (Miša)
Nagrade:
Berlinale 1988 (nagrada FIPRESCI – posebna omemba), nagrade Ruske filmske akademije 1989 (najboljši režiser, najboljši scenarij)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 17.11.2021 15:30 Slovenska kinoteka Nakup
sob., 20.11.2021 18:00 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Nežna, večinoma z naturščki posneta zgodba o ljubezni in ženskem dostojanstvu je bila zaradi svojega iskrenega, neolepšanega pogleda na življenje po ruskem podeželju kar dve desetletji žrtev paranoične sovjetske cenzure.

Nekje na širnih poljih osrednje Rusije srečamo Asjo – zdravo, lepo, delavno dekle. Vdovec Saša iz velikega mesta, ki v svoji rodni vasi preživlja počitnice, ji pove, da jo ljubi in bi se rad poročil z njo. Asja se ne zmeni zanj. Medtem opazujemo vaški vsakdan v značilni ruski vasici: matere med žetvijo skrbijo za svoje otroke, moški se z bolečino v očeh spominjajo vojne in povojnih taborišč. Asjino življenje se zaplete, ko ugotovi, da je noseča z nekim drugim mladeničem – Stepanom. Ona ga ljubi, a on z njo ravna vse prej kot lepo, Saša pa jo je pripravljen sprejeti tudi s tujim otrokom. Kako se bo odločila?

»Upodobitev preprostega življenja v zgodbi o Asji je v občinstvo zarezala s svojo bolečino, bedo, ledenostjo. Ker v sovjetski Rusiji ni bilo mogoče biti nesrečen. Ni bilo dovoljeno. Vsi so bili srečni. Ampak kri je še kar tekla ... in ječanje ni prenehalo« (Andrej Končalovski)