NAZAJ
Viridiana
Originalni naslov:
Viridiana
Angleški naslov:
Viridiana
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Španija, Mehika, 1961
Trajanje filma:
91
Režija:
Luis Bunuel
Scenarij:
Julio Alejandro, Luis Bueuel
Fotografija:
José F. Aguayo
Glasba:
Gustavo Pittaluga
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
španščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Silvia Pinal (Viridiana), Francisco Rabal (Jorge), Fernando Rey (Don Jaime), José Calvo (Don Amalio), Margarita Lozano (Ramona), José Manuel Martín (El Cojo), Victoria Zinny (Lucia), Luis Heredia (El Poca), Joaquín Roa (Don Zequiel), Lola Gaos (Enedina), Teresa Rabal (Rita)
Nagrade:
Cannes 1961 (zlata palma)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 18:45 Slovenska kinoteka Nakup
pon., 15.11.2021 20:30 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Škandalozna mojstrovina Luisa Bu?uela je bila v Cannesu leta 1961 deležna stoječih ovacij in nagrajena z zlato palmo, nato pa v Vatikanu obtožena blasfemičnosti in v Španiji prepovedana vse do 1977.

Redovniška pripravnica Viridiana pred posvetitvijo obišče svojega edinega še živečega sorodnika Dona Jaimeja, ki jo je dolga leta finančno podpiral. Ko Don Jaime zagleda nečakinjo, je presunjen nad njeno podobnostjo pokojni ženi. Viridiana postane objekt njegove obsesivne želje, a vztrajno zavrača opolzko zapeljevanje. Don Jaime v obupu naredi samomor, svoje posestvo pa zapusti nezakonskemu sinu Jorgeju in Viridiani. Ker se počuti odgovorno za Don Jaimejevo smrt, se Viridiana odreče redovništvu in na posestvu uredi zavetišče za brezdomce. Toda njena dobrota grdo trči ob pokvarjenost brezdomcev, obenem pa postaja vse bolj očitno, da se je vanjo zagledal Jorge ...

"Kot pri številnih Bu?uelovih filmih je vizualni učinek Viridiane podan neposredno. V glavnem se vse zdi, kot bi se v milijonu let nič ne spremenilo, pa vendar zaznamo nenehno občutje blaznosti, ki bo zdaj zdaj preplavilo kader. Sčasoma se to tudi zgodi, v enem od znamenitih prizorov večerje v zgodovini filma." (Lee Hill, Senses of Cinema)