NAZAJ
Vzpon
Originalni naslov:
Voshoždenje
Angleški naslov:
The Ascent
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Sovjetska zveza, Ukrajina , 1977
Trajanje filma:
111
Režija:
Larisa Šepitko
Scenarij:
Juri Klepikov, Larisa Šepitko, Vasilij Bikov
Fotografija:
Vladimir Čuhnov, Pavel Lebešev
Glasba:
Alfred Šnitke
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
ruščina, nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Boris Plotnikov (Sotnikov), Vladimir Gostjuhin (Ribak), Sergej Jakovljev (vaški starešina), Ljudmila Poljakova (Demčiha), Viktorija Goldentul (Basja), Anatolij Solonicin (Portnov), Marija Vinogradova (žena vaškega starešine), Nikolaj Sektimenko (Staš)
Nagrade:
Berlinale 1977 – najboljši film, nagrada FIPRESCI, nagrada OCIC, nagrada Interfilm, posebna omemba

Ogled filma v kinematografih:

pet., 12.11.2021 15:15 Slovenska kinoteka Nakup
sre., 17.11.2021 18:10 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Zadnji, z berlinskim zlatim medvedom nagrajeni film Larise Šepitko, pretresljivo hvalnico neupogljivosti človeškega duha, je oblast označila za "religiozno parabolo z mističnim pridihom", cenzuri pa je ušel, ko je do solz ganil funkcionarja komunistične partije.

Belorusija, zima 1942. Borca partizanskega odreda Sotnikov in Ribak se odpravita iskat živila zase in za svoje soborce. Na domu nemškega poveljnika najdeta ovco, a njuna vrnitev v tabor prestreže nemška patrulja. V ujetništvu Sotnikov ostane načelen - kljub mučenju ne popusti in ne odgovarja na vprašanja svojih krvnikov. Ribak pa meni, da bi morala za preživetje narediti vse, kar je v njuni moči. Le eden od njiju bo ostal živ. A za kakšno ceno?

"Vsi filmi so osebni, vendar je bila želja po snemanju Vzpona tako rekoč fizična potreba. Ne posneti tega dela bi bilo zame pogubno. Nobenega drugega gradiva nisem našla, s katerim bi lahko podala svoj pogled na življenje, na smisel življenja."?(Larisa Šepitko)