NAZAJ
Rajski sadeži
Originalni naslov:
Ovoce stromu rajskych jime
Angleški naslov:
Fruit of Paradise
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Češkoslovaška, Belgija, 1970
Trajanje filma:
99
Režija:
Vera Chytilova
Scenarij:
Vera Chytilová, Ester Krumbachová
Fotografija:
Jaroslav Kucera
Glasba:
Zdenek Liska
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Jitka Nováková (Eva), Karel Novak (Josef), Jan Schmid (Robert), Julius Albert (starec), Alice Auspergerová (teta), Jan Klusák (Robert), Helena Ruzicková (pavovka), Ludek Sobota (moški z rožami), Josef Somr (Josef), Jaromír Vomácka (stric)
Nagrade:
Cannes 1970, Chicago 1970

Ogled filma v kinematografih:

tor., 16.11.2021 18:20 Slovenska kinoteka Nakup
pet., 19.11.2021 20:45 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Avantgardna, nadrealistična priredba svetopisemske zgodbe je zadnji film Vere Chytilove, preden so oblasti svobodomiselni, progresivni režiserki zaradi njene subverzivnosti in odklanjanja realizma za nekaj let prepovedale filmsko ustvarjanje.

V rajskem vrtu luksuzne počitniške vile Eva poda jabolko svojemu možu Josephu, ki si ravno ogleduje druge ženske gostje. Idilični mir zmoti sumljiv moški, oblečen v rdečo žametno obleko, ki takoj pritegne Evino pozornost. Moškemu je ime Robert in Eva ga začne odkrito osvajati, čeprav on flirta z vsemi drugimi ženskami, le z njo ne. Joseph njeno vedenje obsoja, čeprav se pozneje izkaže, da je tudi on ženskar. Eva med brskanjem po Robertovi sobi najde kovček z rdečim žigom s številko 6. Kmalu zatem izve, da je na pohodu serijski morilec, ki svoje žrtve posebej označi. Zdaj ona postane plen ...

"Film na splošno govori o neenakosti boja med moškim in žensko. In nad vsem tem je vprašanje sposobnosti sprejemanja resnice - ali bi oseba res lahko živela z ideali, ki jih zagovarja, si jih bila sposobna zaslužiti. Veliko lažje se je za resnico boriti, kot živeti z njo." (Vera Chytilová)