NAZAJ
Bežna srečanja
Originalni naslov:
Korotkie vstreči
Angleški naslov:
Brief Encounters
Sekcija:
RETRO: PREPOVEDANE ŽENSKE
Država, letnica:
Sovjetska zveza, Ukrajina , 1967
Trajanje filma:
96
Režija:
Kira Muratova
Scenarij:
Kira Muratova, Leonid Žuhovitski
Fotografija:
Gennadij Karjuk
Glasba:
Oleg Karavajčuk
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
ruščina, ukrajinščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Nina Ruslanova (Nadja), Vladimir Visotski (Maksim), Kira Muratova (Valja), Jelena Bazilskaja, Olga Viklandt, Aleksej Glazirin, Valeri Isakov (Stjopa), Tatjana Midnaja, Kirill Marinčenko, Svetlana Nemoljajeva (frizerka), Sandu Kogan
Nagrade:
nagrada Ruske filmske akademije za najboljšo igralko 1988

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.2021 15:30 Slovenska kinoteka Nakup
ned., 14.11.2021 18:30 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Avtorska, formalno inventivna provincialna melodrama, cenzurirana zaradi dvoumnega sporočila in načina pripovedi, ki krši konvencije socialnega realizma - zlasti zapoved, da mora biti film lahko razumljiv širokim množicam.

Nadja in njena prijateljica zapustita rodno vas in se odpravita v veliko mesto. Nekje na poti Nadja najde službo v čajnici, kjer spozna očarljivega mladega geologa Maksima, ki brezskrbno vandra po podeželju. Nadja se zaljubi vanj, a Maksim že ima izbranko, lokalno funkcionarko Valjo, zgledno sovjetsko žensko, uspešno, a zelo konvencionalno ter ujeto v svet pravil in zapovedi. Nadja pusti delo v čajnici in se odpravi naprej. Ko se znajde v Valjinem mestu, jo ta zaposli kot svojo služkinjo in jo nastani v svojem domu. Ne ve pa, da si nekaj delita - Maksima.

"Vedno ustvarjam z dodelanim scenarijem, med snemanjem pa je še vedno mogoče dodajati ali spreminjati stvari. Nekaj slišim ali vidim; nekdo o nečem nekaj pripomni ali pa se razvijejo posebne asociacije. Film se nenehno spreminja in poglablja. Vedno začnem s strogo kronološko zgodbo, napisano v prozi. Ko gre film skozi vse različne stopnje (priprava scenarija, vaje, snemanje in navsezadnje montaža) -, vsa kronologija izgine in delo sestavljajo samo pogledi v preteklost, spomini, ponovitve in asociacije." (Kira Muratova)