NAZAJ
Začetek
Originalni naslov:
Dasatskisi
Angleški naslov:
Beginning
Sekcija:
FOKUS: GRUZIJA
Država, letnica:
Gruzija, Francija, 2020
Trajanje filma:
125
Režija:
Dea Kulumbegašvili
Scenarij:
Dea Kulumbegashvili, Rati Oneli
Fotografija:
Arseni Khachaturan
Glasba:
Nicolas Jaar
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
gruzijščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Ia Sukhitashvili (Jana), Rati Oneli (David), Kakha Kintsurashvili (Alex), Saba Gogichaishvili (Giorgi), Ia Kokiashvili, Mari Kopchenovi, Giorgi Tsereteli
Nagrade:
San Sebastian 2020 (najboljši film, najboljša režija, najboljši scenarij, najboljša igralka), Toronto 2020 (nagrada FIPRESCI), Cannes 2021, Rotterdam 2021

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 15:40 Slovenska kinoteka Nakup
pet., 12.11.2021 11:00 Kinodvor Nakup
ned., 14.11.2021 20:50 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
V zadržanih, natančno komponiranih, med eterično lepoto in klinično distanco ujetih prizorih podan portret ženskega prebujenja.

V odročnem gruzijskem mestecu skupina skrajnežev požge svetišče Jehovovih prič. Za Jano, ženo svečenika Jehovovih prič, ki jo že tako razjedajo dvomi, je to kaplja čez rob. Rada bi zapustila Gruzijo, a njen mož David je ne jemlje resno. Ko David odpotuje v Tbilisi, da bi starešine zaprosil za sredstva za obnovo cerkve, Jano obišče moški, ki trdi, da je policist, in jo zaslišuje z vedno bolj intimnimi vprašanji. Čeprav ji je popolnoma jasno, da pravno, moralno in čustveno podpisuje svojo smrtno obsodbo, se Jana odloči za dejanje, ki zamaje temelje patriarhalne skupnosti.

"Zanima me ustvarjanje filmov o ženski na splošno. Kaj pomeni biti ženska, v ženskem telesu, z ženskimi čuti, občutji, umom. To je kompleksno bivanje." (Dea Kulumbegashvili)