NAZAJ
Cenzorka
Originalni naslov:
Censor
Angleški naslov:
Censor
Sekcija:
EKSTRAVAGANCA
Država, letnica:
VB, 2021
Trajanje filma:
84
Režija:
Prano Bailey-Bond
Scenarij:
Prano Bailey-Bond, Anthony Fletcher
Fotografija:
Annika Summerson
Glasba:
Emilie Levienaise-Farrouch
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Niamh Algar (Enid Baines), Michael Smiley (Doug Smart), Nicholas Burns (Sanderson), Vincent Franklin (Fraser), Sophia La Porta (Alice Lee), Adrian Schiller (Frederick North), Clare Holman (June), Andrew Havill (George), Felicity Montagu (Valerie), Danny Lee Wynter (Perkins), Clare Perkins (Anne), Guillaume Delaunay (Beastman), Richard Glover (Gerald)
Nagrade:
Sundance 2021, Berlinale 2021, Seattle 2021

Ogled filma v kinematografih:

sob., 13.11.2021 21:00 Kosovelova dvorana Nakup
sob., 20.11.2021 20:30 Kino Bežigrad Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Psihološka grozljivka o filmski cenzorki, ki fikcijo vse bolj vpleta v svojo resničnost in inteligentno prešije brutalnost grozljivk iz osemdesetih let z ostrim družbenim komentarjem.

Filmska cenzorka Enid je ponosna na svoje delo. Z brezkompromisno natančnostjo pregleduje in ocenjuje filme, da bi nič hudega sluteče občinstvo obvarovala pred škodljivimi vplivi grozljivih obglavljanj in izkopavanj oči. Njen zaščitniški čut je še toliko izrazitejši, ker ga napaja občutek krivde - Enid si ne more priklicati v spomin podrobnosti izginotja svoje sestre izpred več let. Pred kratkim je bila sestra razglašena za mrtvo, čeprav trupla nikoli niso našli. Potem pa Enid dobi v pregled film, ob katerem začnejo njeni spomini iz otroštva dobivati jasnejše obrise in vse bolj ji postaja jasno, da utegne biti to srhljivo delo povezano z njeno preteklostjo.

"V začetku do sredine osemdesetih let, ko so se videokasete prvič pojavile, je prišlo do razcveta nizkoproračunskih grozljivk /.../ ter izbruha družbene histerije in moralne panike - ljudje so mislili, da bodo ti videoposnetki izpridili družbo /.../. Obenem je tu še ozadje Margaret Thatcher na čelu britanske vlade, zloma industrije, izgube delovnih mest. Zdi se mi res zanimivo - ob poročanju o porastu kriminala, verjetno zato ker je bilo pomanjkanje vseprisotno, so se pojavile še videokasete in nasilje na filmu - zelo primeren grešni kozel za politično dogajanje." (Prano Bailey-Bond)