NAZAJ
Škatla spominov
Originalni naslov:
Memory Box
Angleški naslov:
Memory Box
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Libanon, Francija, Kanada, 2021
Trajanje filma:
100
Režija:
Joana Hadjithomas, Khalil Joreige
Scenarij:
Gaëlle Macé, Joana Hadjithomas, Khalil Joreige
Fotografija:
Josée Deshaies
Glasba:
Radwan Ghazi Moumneh, Charbel Haber
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
arabščina, francoščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Rim Turki (Maia), Manal Issa (mlada/young Maia), Paloma Vauthier (Alex), Clémence Sabbagh (Téta), Hassan Akil (Raja), Halim Abiad (mladi Halim), Michelle Bado (mlada Michelle), Rita Bado (Michelle), Patrick Chemali (Halim), Rea Gemayel, Reina Jabbour, Reem Khoury, Rabih Mroue (Raja)
Nagrade:
Berlinale 2021, Šanghaj 2021

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 15:15 Linhartova dvorana Nakup
tor., 16.11.2021 17:45 Maribox Nakup
tor., 16.11.2021 21:00 Kosovelova dvorana Nakup
sob., 20.11.2021 11:00 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Nenadejana pošiljka po več letih znova odpre rane libanonske državljanske vojne in obenem ponudi priložnost za njihovo dokončno zacelitev.

Alex in njena mati Maia na božični večer v Montrealu po pošti prejmeta nenapovedano pošiljko. V njej najdeta večje število zvezkov, kaset in fotografij. Vse te zapiske in predmete je Maia kot najstnica iz Bejruta pošiljala svoji najboljši prijateljici, ki je pred vojno zbežala v Pariz. Maia nikakor ne želi raziskati te Pandorine skrinjice, medtem ko Alex začnejo zanimati pričanja o neki neznani preteklosti. Pred njenimi očmi se začne razkrivati burno obdobje maminega odraščanja, začinjeno s prvo ljubeznijo in peklensko vojno. Z razkritjem teh skrivnosti Alex svojo mater prepriča, da se po 25 letih znova vrne v Libanon in se tam sooči z duhovi preteklosti.

"Film temelji na zapisih in posnetkih, ki sem jih pošiljala prijateljici, primorani zapustiti Bejrut. Ostala sem v domovini, šest let sva si vsak dan pisali. Potem sva izgubili stik. Ko sva se 25 let pozneje vnovič srečali, sva izmenjali te beležnice. Lastno zgodovino vedno na novo napišeš. Nekatere spomine obdržiš, druge preprosto pozabiš. Toda ob branju teh dnevnikov ali poslušanju svojega glasu si nisem mogla lagati. Gre tudi za naše sanje - kaj smo storili z njimi? Kdo smo postali? To vprašanje je lahko zelo ganljivo." (Joana Hadjithomas)