NAZAJ
Preko meje
Originalni naslov:
Flukten over grensen
Angleški naslov:
The Crossing
Sekcija:
KINOBALON
Država, letnica:
Norveška, 2020
Trajanje filma:
96
Režija:
Johanne Helgeland
Scenarij:
Maja Lunde
Fotografija:
John-Erling Holmenes Fredriksen
Glasba:
Stein Berge Svendsen
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
norveščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Anna Sofie Skarholt (Gerda), Bo Lindquist-Ellingsen (Otto), Samson Steine (Daniel), Bianca Ghilardi-Hellsten (Sarah), Henrik Siger Woldene (Per), Luke Neite (Herman)
Nagrade:
/

Ogled filma v kinematografih:

ned., 14.11.2021 15:15 Kinodvor Nakup
sob., 20.11.2021 15:30 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Za otroke od 10. leta (v norveščini s slovenskimi podnapisi)

Dih jemajoča, napeta pustolovščina, v kateri otroci na nevarni poti mimo vojaških nadzornih točk, peš po zimskih poljanah in gozdovih spoznajo, da jim pobeg lahko uspe le, če si med seboj zaupajo in si pomagajo.

Norveška, december 1942. Desetletna Gerda se, ogrnjena z modrim pregrinjalom in lesenim mečem, preganja po hiši in oživlja pustolovščine svojih najljubših treh mušketirjev. Vojna se je skoraj ne dotakne - dokler ji tik pred božičem ne odpeljejo staršev, ki naj bi sodelovala z odporniškim gibanjem in v kleti skrivala judovska otroka. Ko s starejšim bratom Ottom, ki se že naivno spogleduje z nacizmom, v kleti po očetovih navodilih res odkrijeta brata in sestro, Daniela in Sarah, se Gerda v mušketirskem duhu poguma, pravičnosti in zvestobe dani besedi odloči, da jima bosta z Ottom pomagala pobegniti na Švedsko, kjer ju čaka oče. Vsi štirje se podajo na nevarno pot.

"Eden od naših ciljev je bil ustvariti klasično napeto zgodbo z resnim tonom, ki bi pritegnila vso družino, od otrok do starih staršev in celo prastaršev. Mlado občinstvo spodbujamo, da družinske člane sprašujejo o njihovi vojni izkušnji, ko so bili narodi in ljudje prisiljeni postaviti se na eno stran v zgodovinskem scenariju, tako prepolnem zla in tako strahotno smrtonosnem, da ga je skoraj nemogoče doumeti. Tega se moramo spominjati." (Johanna Helgeland)