NAZAJ
Hiša spominov
Originalni naslov:
Casa de Antiguidades
Angleški naslov:
Memory House
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Brazilija, Francija, 2020
Trajanje filma:
87
Režija:
Joao Paulo Miranda Maria
Scenarij:
Joao Paulo Miranda Maria
Fotografija:
Benjamín Echazarreta
Glasba:
Nicolas Becker
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
portugalščina, nemščina
koda za glasovanje:
P
Igrajo:
Antônio Pitanga, Ana Flavia Cavalcanti, Sam Louwyck
Nagrade:
Cannes 2020, San Sebastian 2020, Toronto 2020
V sodelovanju:

Ogled filma v kinematografih:

pon., 15.11.2021 18:30 Kinodvor Nakup
sre., 17.11.2021 15:30 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Lik potomca brazilskih staroselcev kanalizira sedanjost in preteklost, realizem in spiritualnost v zlovešč simbolni in politični potop v brazilsko kolektivno nezavedno.

Sodobna Brazilija, a izgubljena v času. Cristovam, temnopolt staroselec z ruralnega severa, se preseli v mesto na jugu, v nenavadno avstrijsko kolonijo, kjer je dobil zaposlitev v mlekarni. Obkrožen s konservativnimi, ksenofobnimi sovaščani se čuti izoliranega in odtujenega od sveta belcev. Nekega dne pa odkrije zapuščeno hišo, polno predmetov in spominkov, ki mu prikličejo spomine na njegovo preteklost. Vseli se v hišo in se ponovno poveže s svojimi koreninami. Zdi se, kot bi bila hiša spominov živa - svojemu prebivalcu ponuja vedno nove predmete. Cristovam počasi stopa na pot preobrazbe.

"Film portretira revolucionarni lik severnjaka, ki uteleša duha 'boiadeira' (brazilskega kavboja). Cristovam kuje maščevanje v očiščenje svojih grehov, saj se čuti odgovornega za nestrpno družbo. Skozi opuščeno hišo se poveže s svojo daljno preteklostjo, božanstvom in živalmi ter se preobrazi tako v bika kot v kavboja. Opolnomočen je za svoje poslednje, veliko dejanje." (Joao Paulo Miranda Maria)