NAZAJ
Služabniki
Originalni naslov:
Služobnici
Angleški naslov:
Servants
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Slovaška, Česka rep., Romunija, Irska, 2020
Trajanje filma:
80
Režija:
Ivan Ostrochovsky
Scenarij:
Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský
Fotografija:
Juraj Chlpík
Glasba:
Miroslav Tóth, Cristian Lolea
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
slovaščina
koda za glasovanje:
G
Igrajo:
Samuel Skyva (Juraj), Samuel Polakovič (Michal), Vlad Ivanov (dr. Ivan), Vladimír Strnisko (dekan), Milan Mikulčík (duhovni vodja), Tomáš Turek (Ductor), Vladimír Zboroň (tajnik), Martin Šulík (zdravnik), Vladimír Obšil (Coufar), Zvonko Lakčević (tajni sodelavec policije)
Nagrade:
Berlinale 2020

Ogled filma v kinematografih:

pon., 15.11.2021 21:00 Kosovelova dvorana Nakup
sre., 17.11.2021 18:40 Kino Komuna Nakup
ned., 21.11.2021 18:00 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Univerzalna zgodba o dobrem in zlu oziroma o tem, kako pomembno je stati za svojimi načeli, je postavljena v obdobje komunistične vladavine, a pomenljivo odzvanja tudi v današnjem času.

Češkoslovaška, leta 1980. Michal in Juraj sta študenta teološkega semenišča. V strahu pred razpustitvijo šole tamkajšnji učitelji prilagodijo program, da bi z njim zadostili pričakovanjem vladajoče komunistične partije. Vsak študent se mora odločiti, ali bo izbral lažjo pot in sodeloval s totalitarnim režimom ali pa bo vztrajal pri lastnih načelih in se sprijaznil, da ga bo tajna policija imela nenehno pod nadzorom. Glede na njene zlovešče metode je skušnjava kar velika …

"Živimo v času, ko politiki in tudi mediji družbo zastrašujejo z vseh mogočih strani in ljudje živimo v strahu pred prihodnostjo. Veselilo bi me, če bi bili gledalci po ogledu filma bolj pogumni, če ne bi dovolili, da jih obvlada strah, ki ga politiki namenoma vsadijo vanje. Pomembno je, da zagovarjamo vrednote, ki se nam jih pred prihodnjimi rodovi ni treba sramovati. Papež Janez Pavel II. je nekoč dejal: 'Zgodovina nas uči, da se demokracija brez vrednot hitro spremeni v odkrit ali prikrit totalitarizem.'" (Ivan Ostrochovský)