NAZAJ
Nori Pierrot
Originalni naslov:
Pierrot le Fou
Angleški naslov:
Pierrot le Fou
Sekcija:
POSVEČENO: BELMONDO
Država, letnica:
Francija, Italija, 1965
Trajanje filma:
110
Režija:
Jean-Luc Godard
Scenarij:
Jean-Luc Godard, Lionel White
Fotografija:
Raoul Coutard
Glasba:
Antoine Duhamel
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
francoščina, italijanščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Jean-Paul Belmondo (Ferdinand Griffon - Pierrot), Anna Karina (Marianne Renoir), Graziella Galvani (Maria), Roger Dutoit, Samuel Fuller
Nagrade:
Benetke 1965, nagrada BFI za najbolj inovativen film 1965
V sodelovanju:

Ogled filma v kinematografih:

tor., 16.11.2021 15:30 Slovenska kinoteka Nakup
ned., 21.11.2021 21:00 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Igriv romantični kriminalni film mojstra Godarda, ki prepoznavne žanrske poteze premeša z razmišljanjem o literaturi, filmu, umetnosti in življenju nasploh.

Ferdinand Griffon, zdolgočaseni pripadnik malomeščanske elite, se počuti ujetega v nesrečen zakon. Ko v Parizu sreča svoje nekdanje dekle, otroško varuško Marianne, se v hipu odloči zapustiti družino. Z Marianne se zatečeta v njeno stanovanje, kjer najdeta moško truplo. Ferdinand ugotovi, da so Marianne za petami pripadniki tajne desničarske organizacije, ki se bori proti osvoboditvi Alžirije izpod francoske kolonialne oblasti. S kabrioletom ubitega moškega in popolnoma brez denarja se z Marianne, ki mu vseskozi pravi Pierrot, odpravita proti morju.

"Pred dvema letoma ali tremi me je prevevalo občutje, da je vse že narejeno, da ni česa več ustvariti. . . . Ivan Grozni je bil ustvarjen, prav tako Naš vsakdanji kruh. Snemaj filme o ljudstvu, so mi dejali; vendar je bil film Množica že posnet, zakaj se lotiti predelave?
Skratka, bil sem pesimističen. Po Pierrotu tega ne čutim več. Da. Vse je treba posneti - govoriti o vsem. Vse je še treba ustvariti." (Jean-Luc Godard)