NAZAJ
Greta
Originalni naslov:
I am Greta
Angleški naslov:
I am Greta
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Švedska, 2020
Trajanje filma:
97
Režija:
Nathan Grossman
Scenarij:
Olof Berglind, Peter Modestij
Fotografija:
Nathan Grossman
Glasba:
Jon Ekstrand, Rebekka Karijord
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
švedščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Greta Thunberg, Svante Thunberg, António Guterres, Arnold Schwarzenegger
Nagrade:
Benetke 2020, Toronto 2020, Rejkjavik 2020, Zürich 2020
Opis:
Švedski dokumentarec predstavlja eno najpopularnejših najstnic, aktivistko Greto Thunberg, ki si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in našo odgovornost zanje.

Avgusta 2018 je petnajstletna Greta Thunberg začela šolsko stavko zaradi podnebnih sprememb. Njen moto je bil: Če odraslim ni mar, kakšno Zemljo bodo zapustili svojim potomcem, zakaj bi se morali najstniki pridno učiti v šolah? V nekaj tednih je to dejanje dobilo globalne razsežnosti in tiha švedska najstnica z zametki avtizma je postala svetovno znana aktivistka. Film spremlja Gretino življenje od prelomnega dogodka, ki jo je povzdignil iz anonimnosti, do njenih nastopov na konferencah in soočenj s politiki ter ob razkrivanju njenega osebnega doživljanja osvetljuje tudi vlogo njenega očeta, ki jo zvesto spremlja na njeni poti.


"Ko sem prvič srečal Greto v vetrovnem Riksgatanu na Švedskem, je mene in mimoidoče nagovarjala s šibkim, jecljajočim glasom. Bil sem presenečen ob spoznanju, da je aktivistka, in prevzet nad močjo njenih besed. /.../ Greta je o podnebnih spremembah in okolju govorila navdse logično, nemudoma me je obšla želja po poglobitvi v to miselnost. Moj namen je bil skozi objektiv zaznavati svet, kot ga dojema ona, ustvariti zgodbo o njenem svetu. Mislil sem, da bi lahko nastalo nekaj malega, morda pripoved o odraščanju za švedske volitve? Kako sem se motil!" (Nathan Grossman)