NAZAJ
Zberi se, babica
Originalni naslov:
Koncentriši se, baba
Angleški naslov:
Focus, Grandma
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Bosna in Hercegovina, Turčija, 2020
Trajanje filma:
92
Režija:
Pjer Žalica
Scenarij:
Pjer Žalica
Fotografija:
Almir Đikoli
Glasba:
Dino Šukalo
Podnapisi:
slovenščina,angleščina
Jezik:
bosanščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Jasna Žalica (Kika), Emir Hadžihafizbegović (Muhamed), Alma Prica (Maša), Jadranka Đokić (Julija), Vedrana Božinović (Stojanka), Admir Glamočak (Damir), Dženita Imamović (Suzana), Branimir Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija, Mira Banjac
Nagrade:
Sarajevo 2020
Opis:
Črna komedija o družini, ki razpada ob babičini smrtni postelji, medtem ko Sarajevo ovija grožnja bližajoče se bratomorne vojne.

April 1992. Ob babičini smrtni postelji se zbere številčna družina, sicer raztresena po vsej Jugoslaviji. Njeno zdravstveno stanje ni rožnato, a zdravnikova ocena, da je smrt le vprašanje minut, se izkaže za prenagljeno. Minute se pretvarjajo v ure in ure v dneve. Družinske člane vse bolj grabi nervoza. Med njimi vznikajo prevare in spori glede nasledstva; še posebej vroča tema je dedovanje velike družinske hiše v Sarajevu. Tudi babica s poslednjimi vzdihi po svoje sodeluje v njihovem pričkanju. Morda pa jo ravno to ohranja pri življenju? Družini se zdi spletkarjenje proti eni od sester pomembnejše od strašljivih znakov kataklizme, ki se zarisuje na obzorju.


"Film pripoveduje o razpadu družine, ki se prepira glede nepomembnih materialnih reči, medtem ko se okoli njih sesuva svet. Zaslepljeni z drobnimi nepomembnostmi ne opazijo resne grožnje. Film pripada času pred vojno, vendar menim, da močno nagovarja današnji čas in, kar je precej pomembno, to počne duhovito." (Pjer Žalica)