NAZAJ
Volkovi
Originalni naslov:
Los lobos
Angleški naslov:
The Wolves
Sekcija:
KINOBALON
Država, letnica:
Mehika, ZDA, 2019
Trajanje filma:
95
Režija:
Samuel Kishi
Scenarij:
Samuel Kishi Leopo, Sofía Gómez Córdoba, Luis Briones
Fotografija:
Octavio Arauz
Glasba:
Kenji Kishi Leopo
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Martha Reyes Arias (Lucía), Maximiliano Nájar Márquez (Max), Leonardo Nájar Márquez (Leo), Cici Lau (ga. Chan), Johnson T. Lau (g. Chan)
Nagrade:
Berlinale 2020 (glavna nagrada mednarodne žirije v sklopu Generation Kplus), Busan 2019
Opis:
Za otroke od 9. leta (v španšcini, anglešcini in kantonšcini s slovenskimi podnapisi)

Pripoved o otroških željah in odraslih skrbeh priseljenske družine, podana skozi prizmo pisane domišljije, je na letošnjem Berlinalu prejela glavno nagrado mednarodne žirije v sklopu Generation Kplus.

Osemletni Max in njegov bratec Leo se v upanju na boljše življenje z mamo podata iz Mehike v Ameriko. Najbolj se veselita izleta v čudoviti svet Disneylanda. Vendar iskanje strehe nad glavo ni enostavno in mama opravlja kar dve službi naenkrat, da zasluži za preprosto večerjo. Max in Leo dneve preživljata sama v majhnem stanovanju, daleč od obljubljenega Disneylanda. Da bi čas hitreje minil, z barvicami rišeta pisani svet domišljije, ki v njunih očeh zares oživi, sama pa se spremenita v pogumna nindža volkova. Nekega dne pa kljub mamini prepovedi odpreta vrata stanovanja in stopita v širni svet …

"Film Volkovi je za pripoved o otroštvu, negotovosti, migraciji, reintegraciji družine, prilagajanju na novo okolje in pomenu doma vzniknil iz mojih lastnih, zamegljenih spominskih podob. Za oblikovanje tega filma se mi je zdelo zelo pomembno črpati iz zgodb in izkušenj migrantske skupnosti v Albuquerqueju. Želel sem naslikati portret s spajanjem tako domišljijskih kot dokumentarnih prvin ter postavljati fiktivne like ob bok dejanskih krajevnih prebivalcev, njihovemu svetu in večkulturnosti, ki je porodila zdravo migrantsko skupnost." (Samuel Kishi Leopo)