NAZAJ
Undine
Originalni naslov:
Undine
Angleški naslov:
Undine
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Nemčija, Francija, 2020
Trajanje filma:
90
Režija:
Christian Petzold
Scenarij:
Christian Petzold
Fotografija:
Hans Fromm
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenšlina, angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Paula Beer (Undine), Franz Rogowski (Christoph), Maryam Zaree (Monika), Jacob Matschenz (Johannes), Anne Ratte-Polle (Anne), Rafael Stachowiak (Jochen), Julia Franz Richter (Nora)
Nagrade:
Berlinale 2019 (nagrada ekumenske žirije), Edinburg 2019, Sydney 2019
Opis:
Ljubezenska zgodba s pravljično-mističnim pridihom govori o temperamentni zgodovinarki in zadržanem potapljaču, ki skušata s svojo zemeljsko krhkostjo kljubovati usodi in skrivnostnim vodnim silam.

Undine je vodnica v Berlinu. Do potankosti obvlada zgodovino nemške prestolnice, še posebej muzejskega kompleksa Humboldt Forum. Je lepa, samozavestna in zgovorna, njene razlage so zanimive in privlačne - skorajda popolno nasprotje njenega zasebnega življenja. Njen izbranec jo je namreč zapustil in vsak dan z bolečino v srcu pogleduje proti bližnji kavarni. A nekega dne spozna tihega mladeniča, ki se preživlja kot potapljač za odpravljanje napake na industrijskih rezervoarjih in vodnih objektih. In prav voda ju s svojo silo združi ob prvem srečanju - ki usodno zaznamuje njuno zvezo …


"Undine me je spodbudila k razmišljanju o razmerju med režiserji in glavnimi igralkami ali pa med muzami in umetniki. Ali ne doživljajo vse Undine tega sveta neskončne ljubezenske prevare? Ali moški nenehno ne dominirajo? Ne gre zato, da Undine v pripovedki zmaga; vrniti se mora v vodo in počakati na naslednjega moškega. Obstaja samo skozi moške in to je strašno prekletstvo. Naša zgodba želi raziskati Undine, ki se bori proti temu." (Christian Petzold)