NAZAJ
Poletje 85
Originalni naslov:
Été 85
Angleški naslov:
Summer of 85
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, Belgija, 2020
Trajanje filma:
100
Režija:
François Ozon
Scenarij:
François Ozon, Aidan Chambers
Fotografija:
Hichame Alaouie
Glasba:
Jean-Benoît Dunckel
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Félix Lefebvre (Alexis Robin), Benjamin Voisin (David Gorman), Philippine Velge (Kate), Valeria Bruni-Tedeschi (ga. Gorman), Melvil Poupaval (g.Lefevre), Isabelle Nanty (ga. Robin)
Nagrade:
San Sebastian 2020, Toronto 2020
Opis:
Ozon se vrača k svojim filmskim koreninam s tragično romantično zgodbo o brezskrbnem prijateljstvu in neuslišani ljubezni na obali Normandije, posneto po romanu Aidana Chambersa.

Alexis je šestnajstleten fant iz delavske družine, ki v vročih poletnih dneh razmišlja o prihodnosti. Ko ga nekega dne na jadrnici nepričakovano zajame vihar, spozna dve leti starejšega (in premožnejšega) Davida, ki ga reši pred pretečo nevarnostjo. David Alexisa povabi k sebi domov, mu priskrbi službo v mamini trgovini ter ga začne zasipati z darili in pozornostjo. Fanta postaneta nerazdružljiva in vse kaže, da bo poletje, polno drznih najstniških podvigov in prebujajoče se seksualnosti, v vseh pogledih sanjsko. A kaj ko se sanje v teh burnih letih zdijo tako lahko uresničljive - pa ne samo tiste o ljubezni, ampak tudi o smrti …


"Zvesto sem sledil knjigi, ki nikoli ne problematizira gejevstva, nikoli iz njega ne ustvari pereče teme, ker je za njegovo časovno umeščenost zelo lepo in sodobno. Alex in David se imata rada, dejstvo, da sta oba fanta, ni pomembno. To je razlog, zakaj sem kot najstnik sanjal o tem, da bi si lahko ogledal ta film. Upodobitve gejev v filmih osemdesetih let so bile zelo temačne in boleče, celo pred aidsom. Ob ustvarjanju filma mi je bilo pomembno slediti kodam mladinskega žanra. Romanco med mladeničema sem posnel zelo klasično, brez ironije, da bi bila njuna ljubezenska zgodba univerzalna." (François Ozon)