NAZAJ
Nažgani
Originalni naslov:
Druk
Angleški naslov:
Another Round
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Danska, Švedska, Nizozemska, 2020
Trajanje filma:
115
Režija:
Thomas Vinterberg
Scenarij:
Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Fotografija:
Sturla Brandth Grovlen
Glasba:
Mikkel Maltha
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
danščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Mads Mikkelsen (Martin), Thomas Bo Larsen (Tommy), Lars Ranthe (Peter), Magnus Millang (Nikolaj), Maria Bonnevie (Trine), Susse Wold (Rektor), Helene Reingaard Neumann (Amalie), Michael Asmussen, Cassius Aasav Browning, Oskar Kirk Damsgaard, Ole Dupont (Pedel), Dięm Camille G. (uciteljica), Aya Grann, Martin Greis-Rosenthal, Palmi Gudmundsson, Christina Hildebrandt
Nagrade:
Toronto 2020, San Sebastian 2020, London 2020
Opis:
Režiser Thomas Vinterberg in igralec Mads Mikkelsen sta znova združila moči v komediji, ki se sprašuje, ali je povišana raven alkohola v krvi res tako slaba stvar.

Martin je bil še nedavno tega najboljši učitelj na srednji šoli, zdaj pa je zapadel v globoko krizo. V razredu se pojavi le poredkoma, njegov zakon je v krizi. Nekega dne ga na rojstnodnevni zabavi prijatelji prepričajo, da začne popivati z njimi. Eden izmed njih pove zgodbo o filozofu, ki je zagovarjal tezo, da so ljudje rojeni s pol promila premalo alkohola v krvi. Svojim kolegom zato predlaga svojevrsten eksperiment: od zdaj naprej bodo vsak dan pili ravno toliko, da bodo vseskozi vzdrževali primerno raven alkohola v krvi. Zadeva sprva deluje, a kmalu na površje privrejo dolgo potlačene osebne težave. Se rešitev skriva v opustitvi ali v nadaljevanju tega nenavadnega poskusa?

"Film raziskuje pivske navade Dancev. Dejstvo je, da je alkohol v zgodovini človeštva prispeval k številnim dosežkom. Churchill je svetovno vojno dobil popolnoma nasekan. General Grant je bil ves dan pijan. Hemingway je pod vplivom alkohola pisal brezčasne romane. /.../ Alkohola ne obsojam. Film si prizadeva za vpogled v tematiko. Osuplja me, da ta v steklenico ujeta snov lahko življenje odpre in obenem človeka tudi ubije." (Thomas Vinterberg)