NAZAJ
Moj jutranji smeh
Originalni naslov:
Moj jutarnji smeh
Angleški naslov:
My Morning Laughter
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Srbija, 2019
Trajanje filma:
94
Režija:
Marko Djordjević
Scenarij:
Marko Đorđević
Fotografija:
Stefan Milosavljević
Glasba:
Dino Merlin
Podnapisi:
slovenščina, angleščina
Jezik:
srbščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Filip Đurić (Dejan), Ivana Vuković (Kaća), Jasna Đuričić (Radica), Nebojša Glogovac (Miloš), Bratislav Slavković (Rajko)
Nagrade:
Rotterdam 2020, FAF Beograd 2019 (najboljši film), Pancevo 2019 (najboljši film)
Opis:
Z značilnim balkanskim humorjem začinjena balada o generaciji, odrasli pod radarjem pretirano zaščitniških staršev, ki se le stežka privaja na življenje v resničnem svetu. Zadnja vloga Nebojše Glogovca.

Dejan ima skoraj trideset let, a je še devičnik. Še vedno živi pod isto streho s preveč zaščitniško mamo in zapitim očetom. Nesamozavesten je, poln dvomov in sramu, a ko se v službi zbliža s prijetno sodelavko Kaćo, poskuša utišati svoje notranje demone, da bi ugotovil, ali lahko z njo razvije globlji odnos od le prijateljstva. Potem ko doživi ponižanje lokalnega jasnovidca, spozna, da nima več česa izgubiti. Potrudi se poskrbeti za to, da bo njegovo življenje odslej vsaj znosno.


"Moj jutranji smeh je film o odraščanju z veliko razliko: glavni protagonist ni najstnik, temveč tridesetletni devičnik. V širšem smislu je zgodba o moji generaciji s pretirano zaščitniškimi starši, ki so se nas po najboljših močeh trudili obvarovati pred zastrašujočo resničnostjo zunaj intime doma. Vendar je njihova moč z leti postopoma usahnila in družine so začele razpadati. Iztočnica filma je sledenje Dejanu med spoprijemanjem s problemom razpadle družine in prizadevanjem postati samostojna osebnost, ne samo nekogaršnji sin." (Marko Đorđević)