NAZAJ
Martin Eden
Originalni naslov:
Martin Eden
Angleški naslov:
Martin Eden
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Italija, Francija, Nemčija, 2019
Trajanje filma:
129
Režija:
Pietro Marcello
Scenarij:
Maurizio Braucci, Pietro Marcello
Fotografija:
Francesco Di Giacomo, Alessandro Abate
Glasba:
Marco Messina, Sacha Ricci, Paolo Marzocchi
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
italijanščina, francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Luca Marinelli (Martin Eden), Carlo Cecchi (Russ Brissenden), Jessica Cressy (Elena Orsini), Vincenzo Nemolato (Nino), Marco Leonardi (Bernardo Fiore), Denise Sardisco (Margherita), Carmen Pommella (Maria Silvia)
Nagrade:
Benetke 2019 (najboljša moška vloga), Toronto 2019 (nagrada platform), Ghent 2019, Göteborg 2020
Opis:
Režiser Pietro Marcello je navdih za film, ki obravnava številne aktualne tematike, kot so individualizem, družbena razslojenost ter vloga in pomen kulture v družbi, našel v istoimenskem romanu Jacka Londona.

Mornar Martin Eden nekega dne iz pretepa v pristanišču reši Artura, mladeniča iz družine premožnih industrialcev. Arturo Martina v znamenje hvaležnosti povabi k sebi domov, kjer mornar spozna mladeničevo sestro Eleno in se vanjo zaljubi na prvi pogled. Razgledano in omikano dekle Martinu simbolizira družbeni položaj, h kateremu teži tudi sam, zato sklene uresničiti svoje sanje in postati pisatelj. Toda kmalu se pod vplivom starejšega intelektualca Russa Brissendena začne gibati v socialističnih krogih, to pa močno razburi njegovo izbranko.


"Martin Eden pripoveduje našo zgodbo, zgodbo o tistih izmed nas, ki nas je namesto šolskega ali družinskega okolja izoblikovala življenjska izkušnja. Roman velikega političnega pomena razkriva sposobnost vpogleda Jacka Londona v temno plat prihodnosti, v izkrivljenost in muke dvajsetega stoletja." (Pietro Marcello)