NAZAJ
Koronacija
Originalni naslov:
Coronation
Angleški naslov:
Coronation
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Kitajska, Nemčija, 2020
Trajanje filma:
113
Režija:
Ai Weiwei
Scenarij:
Ai Weiwei
Fotografija:
/
Glasba:
Ling Ling, Punkgod
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
mandarinščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
/
Nagrade:
/
Opis:
V Evropi živeči umetnik Ai Weiwei je dokumentarec o karanteni v Vuhanu med izbruhom novega koronavirusa režiral na daljavo, posamezne prizore pa so na skrivaj posneli prebivalci sami.

Prvega decembra 2019 je bil v Vuhanu zaznan prvi primer pacienta s simptomi koronavirusa. Potem ko so kitajske oblasti izbruh sprva skušale prikriti, je bila konec januarja 2020 v Vuhanu razglašena karantena. Po mestu so bliskovito zrasle nove bolnišnice, štirideset tisoč zdravstvenih delavcev je bilo pripeljanih z vseh delov Kitajske, prebivalci mesta pa obsojeni na štiri stene svojih domov. Film nas popelje v novonastale covid bolnišnice in na oddelke intenzivne nege, med bolnike in njihove svojce ter v življenje navadnih ljudi, ki se vsak po svoje soočajo s posledicami epidemije. Dokumentarec skozi prizmo pandemije prikaže kitajski brutalno učinkoviti način spopadanja z zdravstveno krizo in brezkompromisne mehanizme družbenega nadzora. Pod drobnogled vzame vrednost individualnega življenja v kontekstu političnega in se vpraša: Lahko civilizacija preživi brez človečnosti?


"Želel sem prikazati prvoosebno izkušnjo pri razumevanju Kitajske in njenega ljudstva ter njunega odziva na koronavirus. V teh dramatičnih okoliščinah lahko bolje razumemo politiko in človeškost katere koli družbe." (Ai Weiwei)