NAZAJ
Izbrisati zgodovino
Originalni naslov:
Effacer l'historique
Angleški naslov:
Delete History
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, Belgija, 2020
Trajanje filma:
110
Režija:
Benoit Delepine, Gustave Kervern
Scenarij:
Benoît Delépine, Gustave Kervern
Fotografija:
Hugues Poulain
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Blanche Gardin (Marie), Denis Podalydčs (Bertrand), Corinne Masiero (Christine), Avant Strangel (varnostnik)
Nagrade:
Berlinale 2020 (srebrni medved – posebna nagrada žirije), Luxembourg 2020
Opis:
srednjih letih, ki pa premorejo veliko srčnosti, zapakiral ironično-kritičen pogled na najbolj pereče oblike sodobnih e-odvisnosti.

Marie je brezposelna mama, ki izgubljeno tava naokoli in se boji, da bi njen posnetek seksa pristal na spletu. Še posebej je zaskrbljena, kako bi to sprejel njen odraščajoči sin. Bertrand je skrben oče, ki želi hčerko obvarovati pred internetnim sramotenjem njenih sošolk. Vendar to ni njegova največja težava: nesmrtno je zaljubljen v spletno svetovalko za nakupe. Christine, ki se je zaradi odvisnosti od TV-serij znašla na robu preživetja, se kot voznica Uberja obremenjuje s slabimi uporabniškimi ocenami. Vsi trije združijo moči v donkihotovskem boju proti povsod navzoči in na videz nepremagljivi sodobni tehnologiji in družbenim omrežjem …


"Čeprav ustvarjava komedije, sva pesimistična - samo poglejte, kaj se dogaja zaradi koronavirusa. To so resnični problemi, s katerimi se spopadamo globalno, zato smo vsi prestrašeni. Internet je globalni problem, takorekoč. /.../ Kakšen je smisel neprestane oboroženosti s temi elektronskimi napravami, trošenja energije za hranjenje starih izmenjanih videov in fotografij - spremenimo lahko življenjski slog, preprosto hodimo in govorimo ter počnemo vse, za kar smo kot človeška bitja ustvarjeni." (Gustave Kervern, Benoît Delépine)