NAZAJ
Evropa na kratko - 2. sklop
Originalni naslov:
Angleški naslov:
Europe in short - 2. Program
Sekcija:
EVROPA NA KRATKO
Država, letnica:
/
Trajanje filma:
77
Režija:
/
Scenarij:
/
Fotografija:
/
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
/
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
/
Nagrade:
/
Opis:
Nevidni heroj
Invisivel Heroi Invisible Hero
R: Crist?le Alves Meira; Portugalska, Francija, 2019; 28'
Slepi Duarte tava po plaži in išče svojega prijatelja Leandra, ki je skrivnostno izginil. Navkljub žgoči poletni vročini Duarte prehodi kilometre Lizbone, a Leandra se nihče ne spominja. Potovanje se sklene v srcu noči in razgali skrivnost.

Čežana
Apfelmus Applesauce
R: Alexander Gratzer; Avstrija, 2019; 7'
Medtem ko se za uniformirana stražarja izkaže, da sta bitji brez hrbtenice, živali nadaljujejo filozofske razprave o pomenu eksistencialnih vprašanj. Obenem pa se razjasni še eno najpomembnejših vprašanj: treba ga je umiti, olupiti, razrezati in zmečkati. Jabolko, namreč.

Carri?re de Pissy
R: Eliott Chabanis; Francija, Burkina Faso, 2019; 13'
V osrčju mesta Ouagadougou je ogromen krater iz granita, v katerega so ujeti možje, ki si na vso moč želijo ven. Na koncu je osvobojena zgolj njihova podoba.

Igra
Hra Playing
R: Lun Sevnik; Češka, 2019; 22'
Šestnajstletna prijatelja Boris in Hugo kupita pištolo. Zapreta se v stanovanje Hugovih staršev in po spletnem video prenosu napovesta, da se bosta čez eno uro ubila.

THORAX
R: Fruhauf Siegfried A.; Avstrija, 2019; 7'
Otrokom govorimo, naj ne gledajo v sonce, zato da jim njihova potreba po vizualnem raziskovanju ne bi poškodovala vida. THORAX pa - nasprotno - nagovarja ravno otroško radovednost in iracionalnost ter nas kakor kinematična črvja luknja vodi v ozadje podob, kjer počasno človeško oko izpostavi bleščeči igri svetlobe.