NAZAJ
Judy
Originalni naslov:
Judy
Angleški naslov:
Judy
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
VB, 2019
Trajanje filma:
118
Režija:
Rupert Goold
Scenarij:
Tom Edge, Peter Quilter
Fotografija:
Ole Bratt Birkeland
Glasba:
Gabriel Yared
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Renée Zellweger (Judy Garland), Jessie Buckley (Rosalyn Wilder), Finn Wittrock (Mickey Deans), Rufus Sewell (Sidney Luft), Michael Gambon (Bernard Delfont), Gemma-Leah Devereux (Liza Minnelli), Bella Ramsey (Lorna Luft), Andy Nyman (Dan), Gaia Weiss (Abbie)
Nagrade:
Telluride 2019, Toronto 2019, Calgary 2019

Deli povezavo
Opis:
Glasbe poln biografski pogled v življenje slovite Judy Garland z Renee Zellweger v glavni vlogi. Film, posvečen glasu, toplini in iskrivemu duhu ene največjih zabavljačic vseh časov.
Pozimi leta 1968 legendarna Judy Garland prispe v London, da bi se pripravila na pet tednov razprodanih nastopov v klubu The Talk of the Town. Trideset let je minilo od njenega nastopa v filmu Čarovnik iz Oza, ki jo je izstrelil med največje zvezde šovbiznisa. Morda njen glas ni več močan kot nekoč, a dramatičnost je le še pridobil. Ko se Judy pripravlja na predstavo, se prička z direktorji, osvaja glasbenike ter obuja spomine s prijatelji in oboževalci, iz nje sijeta duhovitost in toplina. Razburljiva romanca z Mickeyjem Deansom, Judyjinim bodočim petim možem, pa daje vedeti, da tudi v ljubezni še ni rekla zadnje besede.

"Upam, da bo film deloval kot drobna pravljica na poti do odrešitve, ko si najbolj na tleh. Srečo lahko najdeš, ko se počutiš najbolj neljubljenega. Kar zadeva Garland, sama v filmu pove, da ni Liz Taylor ali Marilyn Monroe ali Ava Gardner - bila je nekakšen ekscentrik. Pravzaprav mislim, da jo današnja doba, ko razmišljamo o identiteti veliko bolj pluralno in večvrstno, nekako bolj šteje za brezčasno ikono in pionirko od tistih konvencionalnih hollywoodskih lepotic." (Rupert Goold)