NAZAJ
Zajec Jojo
Originalni naslov:
Jojo Rabbit
Angleški naslov:
Jojo Rabbit
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Nova Zelandija, Češka rep., ZDA, 2019
Trajanje filma:
108
Režija:
Taika Waititi
Scenarij:
Taika Waititi
Fotografija:
Mihai Malaimare Jr.
Glasba:
Michael Giacchino
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Roman Griffin Davis (Jojo Betzler), Thomasin Harcourt McKenzie (Elsa), Scarlett Johansson (Rosie Betzler), Taika Waititi (Adolf Hitler), Sam Rockwell (stotnikKlenzendorf), Rebel Wilson (gospodična Rahm), Stephen Merchant (stotnik Deertz), Alfie Allen (Finkel), Archie Yates (Yorkie)
Nagrade:
Toronto 2019 (nagrada občinstva)

Deli povezavo
Opis:
Odštekana satira o fantiču in njegovem izmišljenem prijatelju Hitlerju ponuja razmislek o tem, na čem gradimo svoje predsodke ter kako jih lahko premagamo.
Nemčija proti koncu druge svetovne vojne. Jojo je prijazen desetletni fant, ki se vključi v hitlerjanski mladinski tabor. A pri njegovi trdni nameri, da postane vzoren nacist, ga ovirajo naslednja dejstva: njegova sestra je mrtva, oče je na fronti, sam pa preprosto nima želodca za kruta dejanja. Jojev edini sogovornik in zaupnik je njegov namišljeni prijatelj Adolf, prijazna, energična in nadvse zgovorna različica firerja. Ko Joja zaradi incidenta z bombo izključijo iz tabora in je prisiljen več časa preživeti doma, zgrožen ugotovi, da njegova mama skriva judovsko najstnico Elso. Ob zavedanju, da bi to razkritje ogrozilo mamino življenje, se z Elso spoprijatelji, pri tem pa spozna, da morda ni razloga za naučeno sovraži do ljudi.

"Jojo Rabbit si z neusmiljenim napadom na antisemitizem med nacizmom ob ugotavljanju jedkih vzporednic z današnjim fašističnim skupinskim mišljenjem zada tvegano nalogo. Waititi, ki ga odlikuje dar za oplajanje celo najbolj divjih komedij s toplo srčnostjo, film vodi od prizorov, ki kršijo tabuje v slogu, podobnem Montyju Pythonu ali Melu Brooksu, do veliko bolj čustvenega ozračja, ko se Jojo spopade s škodo, ki jo je povzročil." (Cameron Bailey, Mednarodni filmski festival v Torontu)