NAZAJ
Angel maščevanja
Originalni naslov:
Angel of Vengeance
Angleški naslov:
Ms .45
Sekcija:
POSVEČENO: ABEL FERRARA
Država, letnica:
ZDA, 1981
Trajanje filma:
80
Režija:
Abel Ferrara
Scenarij:
Nicholas St. John
Fotografija:
James Momel
Glasba:
Joe Delia
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Zoë Tamerlis (Thana), Albert Sinkys (Albert), Darlene Stuto (Laurie), Helen McGara (Carol), Nike Zachmanoglo (Pamela), Abel Ferrara (prvi posiljevalec), Peter Yelle (vlomilec), Editta Sherman (ga. Nasone), Vincent Gruppi (zoprnež na vogalu), S. Edward Singer (fotograf), James Albanese (Nick)
Nagrade:
/

Deli povezavo
Opis:
Eksploatacijski film posilstva in maščevanja s sedemnajstletno Zoë Tamerlis v glavni vlogi je ob prvih predvajanjih dvignil velik oblak prahu, potem pa se je zapisal med kultne klasike osemdesetih let.
Thana je zadržano nemo dekle, ki dela na Manhattanu kot šivilija v modni industriji, večino prostega časa pa preživlja v zavetju svojega doma. Neke noči jo na poti domov posili neznan moški, doma pa se je loti še drugi posiljevalec. A tokrat moškemu ne ostane dolžna in ga do smrti premlati z likalnikom. Po tem dogodku popolnoma poblazni in začne streljati moške na newyorških ulicah s pištolo kalibra 45. Izzivalno oblečena tava po mestu in se znese nad vsakim moškim, ki jo poskuša izkoristiti. Sčasoma začne njeno skrivno življenje pronicati tudi v njen vsakdanjik v modni industriji.

"Zoë je bila skrajna feministka in je film preprosto videla drugače. Nenehno je govorila o feminizmu v tem filmu. Scenarij je napisal moški, režiral ga je moški, vendar je ona odigrala glavno vlogo. Žensko stran filma najdete v osebi, ki jo portretira." (Abel Ferrara)