NAZAJ
Skrito življenje
Originalni naslov:
A Hidden Life
Angleški naslov:
A Hidden Life
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
ZDA, Nemčija, 2019
Trajanje filma:
173
Režija:
Terrence Malick
Scenarij:
Terrence Malick
Fotografija:
Jörg Widmer
Glasba:
James Newton Howard
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina, nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
August Diehl (Franz Jägerstätter), Valerie Pachner (Franziska Jägerstätter), Michael Nyqvist (Joseph Fliessen), Matthias Schoenaerts (Herder), Jürgen Prochnow (major Schlegel), Bruno Ganz (sodnik Lueben), Alexander Fehling (Fredrich Feldmann), Ulrich Matthes (Lorenz Schwaninger), Karl Markovics (župan/mayor), Franz Rogowski (Waldlan)
Nagrade:
Cannes 2019, Telluride 2019, Toronto 2019, Deauville 2019, London 2019, San Diego 2019

Deli povezavo
Opis:
Na resničnih dogodkih temelječ film kot posvetilo enemu nesojenih junakov druge svetovne vojne, posnet v veličastnem slogu Terrencea Malicka.
Franz Jägerstätter je mlad moški, ki z ženo in tremi hčerami živi v majhni nemški vasici St. Radegund. Ko izbruhne druga svetovna vojna, Franza vpokličejo v vojsko. Potem ko je zdoma že več mesecev, družino postane strah, da bi lahko tudi njega poslali v boj. Nacistične oblasti od Franza zahtevajo, da zapriseže zvestobo Adolfu Hitlerju in tretjemu rajhu. Sovaščani ga prepričujejo, naj se tej zahtevi ne upira, a Jägerstätter se zateče k ugovoru vesti in zavrne odhod na fronto, pa čeprav se zaveda, da ga bo to privedlo v zapor ali celo v smrt. Mladenič najde moč za soočenje z dolgim sodnim procesom v ljubezni do svoje družine in upa predvsem na to, da bi se vojna morija čim prej končala.

"Skrito življenje je luciden in skrajno kljubovalen portret vere v krizi. Je intimna epopeja o brezmejni moči, potrebni za upor, in pogumu, nujnem za vztrajanje pri svojih vrlinah kljub dvomu, v svetu, ki tega morda nikoli ne bo nagradil. Nedvomno najboljši Malickov film po Drevesu življenja." (Justin Chang, The Los Angeles Times)