NAZAJ
Gospodične imajo 25 let
Originalni naslov:
Les demoiselles ont eu 25 ans
Angleški naslov:
The Young Girls Turn 25
Sekcija:
RETRO: AGNES VARDA
Država, letnica:
Francija, 1993
Trajanje filma:
65
Režija:
Agnes Varda
Scenarij:
Agnes Varda
Fotografija:
Alexandre Auffort, Stéphane Krausz, Patrick Mounoud, Georges Strouvé, Agnes Varda
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Catherine Deneuve, Agnes Varda, Michel Legrand, Jacques Perrin, Bertrand Tavernier, Mag Bodard, Bernard Evein, Jean-Louis Frot
Nagrade:
Cannes 1993, Chicago 1993 (zlata plaketa)

Deli povezavo
Opis:
Vrnitev v mesto Rochefort, kamor je postavljen film Les Demoiselles de Rochefort Jacquesa Demyja iz leta 1967. Dokumentarni film o nastajanju muzikala je hkrati tudi razmislek o izginevanju spominov in pomenu, ki ga lahko nosi določen kraj.
V Rochefortu prirejajo filmski festival ob 25. obletnici poletja, ko je Jacques Demy tam snemal Les Demoiselles de Rochefort. Z združevanjem prizorov obeh poletij v filmu Agnes Varda nastaja barvit dokumentarni film o prebivalcih Rocheforta, ki so bili navzoči na snemanju, prijateljih filma in igralcih, ki so v njem nastopali: Catherine Deneuve, Jacquesu Perrinu in Georgeu Chakirisu.

"Jacquesova smrt je obudila veliko spominov. Bil je moj spomin na kraje, ki sva jih obiskala. Gospodične imajo 25 let in Jacquot sta bila njegov spomin, jaz pa sem ustvarila Svet Jacquesa Demyja, dokumentarec v 'odgovor' na Jacquota iz Nantesa. … Gospodične imajo 25 let je nastal, ker je mesto pripravilo dogodek v počastitev petindvajsetletnice Demyjevega muzikala [Gospodične iz Rocheforta], zato sem se odpravila v Rochefort. … Če bi bil Jacques še živ, ne bi posnela teh filmov o njem, njegovem delu. Verjetno se stvari zgodijo, kot se morajo." (Agnes Varda)