NAZAJ
Leto svobode
Originalni naslov:
Das freiwillige Jahr
Angleški naslov:
A Voluntary Year
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Nemčija, 2019
Trajanje filma:
86
Režija:
Ulrich Köhler, Henner Winckler
Scenarij:
Ulrich Köhler, Henner Winckler
Fotografija:
Patrick Orth
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
U
Igrajo:
Maj-Britt Klenke (Jette), Sebastian Rudolph (Urs), Thomas Schubert (Mario), Stefan Stern (Ursov brat Falk)
Nagrade:
Locarno 2019

Deli povezavo
Opis:
Družinska drama o očetu, ujetem v spone neizpolnjenih sanj, ki se mora sprijazniti, da odraščajoči hčerki ne more vsiliti svojih pričakovanj in nadzorovati njenega življenja.
Urs je zelo zaposlen in ne najbolj srečen, saj mora vzgajati najstnico, skrbeti za brata alkoholika in pomagati v bližnjem zavetišču za begunce. V želji, da bi hčerka imela lepše življenje, kot ga ima sam v zakotni provinci, ji predlaga, naj si pred študijem vzame leto časa in se kot prostovoljka odpravi v Južno Ameriko. A Jette ni navdušena nad očetovim načrtom, saj bi morala zapustiti svojega fanta Maria. Tik pred odhodom si premisli in se namesto na letalo za Kostariko skrivaj zateče v prikolico Marijevih staršev na obrobju vasi. Urs kmalu spozna, da svojim bližnjim ne more narekovati življenja. Kot jih tudi ne more prisiliti, da bi bili srečni.

"Z mojega stališča je bilo med montažo in pisanjem scenarija to lažje početi skupaj, ker smo imeli čas in smo lahko primerjali različne možnosti. Večinoma smo se strinjali, ker je bilo zelo jasno, katera montaža ali dialog je boljši. Najtežja stopnja je snemanje, pri čemer je veliko časovnega pritiska. Če imaš različni možnosti, ni časa, da bi obe preizkusil, preprosto odločiti se moraš." (Henner Winckler)