NAZAJ
Bik
Originalni naslov:
Bull
Angleški naslov:
Bull
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
ZDA, 2019
Trajanje filma:
105
Režija:
Annie Silverstein
Scenarij:
Annie Silverstein, Johnny McAllister
Fotografija:
Shabier Kirchner
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Rob Morgan (Abe), Amber Havard (Kris), Yolonda Ross (Sheila), Steven Boyd (Billy), Sara Albright (Janis), Troy Hogan (Mike)
Nagrade:
Cannes 2019

Deli povezavo
Opis:
Drama o odraščanju, osredotočena na zapleten odnos med problematično najstnico iz Teksasa in ostarelim, zagrenjenim jezdecem bikov.
Kris je trmoglava štirinajstletnica brez očeta, ki odrašča na podeželju v bližini Houstona. Mama je v zaporu in vse kaže, da takšna usoda čaka tudi Kris. V šoli se pogosto pretepa, spogleduje s fanti in kdaj pa kdaj prekrši tudi zakon - ne glede na prizadevanja njene stare mame, ki opravlja vlogo skrbnice. Ko nekega dne vlomi v sosedovo hišo z namenom, da bi tam priredila zabavo, se njen lastnik predčasno vrne in jo zasači. A temnopolti Abe, ostareli jezdec bikov, čigar dnevi slave so že zdavnaj minili, ne vloži tožbe, temveč z dekletom skleneta dogovor, da mu bo pomagala pri hišnih opravilih. Lahko to "prisilno prijateljstvo" obema pomaga, da spremenita svoji usodi?

"Pred vpisom na filmsko šolo sem deset let v Washingtonu posvetila poučevanju. Moji učenci so bili staroselci, ki so prebivali v odrezanih rezervatih. Številni so se počutili pozabljene. Večinoma smo skupaj ustvarjali dokumentarce, včasih pa smo fikcionalizirali življenjske izkušnje, preboleče za odprto razpravljanje. Tega nisem pozabila, navdušila sem se nad pisanjem scenarijev in ustvarjanjem filmov, osnovanih na resničnih življenjskih usodah in skupnostih ter pri oblikovanju pripovedne metode črpala iz svojih izkušenj." (Annie Silverstein)