NAZAJ
Mleko
Originalni naslov:
Mjölk
Angleški naslov:
The County
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Islandija, 2019
Trajanje filma:
92
Režija:
Grimur Harkonarsson
Scenarij:
Grímur Hákonarson
Fotografija:
Mart Taniel
Glasba:
Valgeir Sigurdsson
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
islandščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Arndís Hrönn Egilsdóttir (Inga), Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurdur Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsson, Edda Björg Eyjólfsdóttir
Nagrade:
Toronto 2019

Deli povezavo
Opis:
Zgodba o preprosti kmečki ženski, ki se zoperstavi krivicam in neenakopravnosti v prevladujoče moškem svetu, je tiha himna ženskemu pogumu, ki jo prevevata značilni islandska preprostost in iskrenost.
Inga in njen mož skupaj vodita kmetijo v majhni podeželski skupnosti na Islandiji in se preživljata s pridelavo mleka. Ko Inga zaradi tragične nesreče ovdovi, se zanjo začne križev pot. Vsemogočna lokalna zadruga pod moškim vodstvom se ji trudi na vsakem koraku zagreniti življenje. V želji, da bi opozorila na storjeno krivico in nepravilnosti ter korupcijo, ki vlada v zadrugi, poskuša prepričati okoliške kmete, da bi se ji pridružili pri uporu. A kaj kmalu ugotovi, da bo, če bo želela živeti tako, ko si je zamislila, ta boj morala izbojevati sama.

"Rekli smo, da mora fotografija slediti premenam Ingine duše in notranjega življenja med doživljanjem vseh stopenj žalosti. Začne se pozimi in očitno je, da ni srečna - zadolžena sta, nato se zgodi nesreča. Tako se film začne v temi in postaja vse svetlejši, ker med potjo junakinja postaja močnejša. Vendar na splošno vizualni slog spominja na Ovna, s statičnimi dolgimi posnetki, dolgimi prizori." (Grímur Hákonarson)