NAZAJ
Bacurau
Originalni naslov:
Bacurau
Angleški naslov:
Bacurau
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Brazilija, Francija, 2019
Trajanje filma:
131
Režija:
Kleber Mendonca Filho, Juliano Dornelles
Scenarij:
Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles
Fotografija:
Pedro Sotero
Glasba:
Mateus Alves, Tomaz Alves Souza
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
portugalščina, angleščina
koda za glasovanje:
Q
Igrajo:
Udo Kier (Michael), Sônia Braga (Domingas), Karine Teles (Forasteira), Chris Doubek (Willy), Barbara Colen (Teresa), Alli Willow (Kate), Jonny Mars (Terry), Brian Townes (Joshua), Antonio Saboia (Forasteiro), Thomas Aquino (Pacote), Julia Marie Peterson (Julia), Silvero Pereira (Lunga), Suzy Lopes (Luciene), Edilson Silva (Robson), Luciana Souza (Isa)
Nagrade:
Cannes 2019 (nagrada žirije), München2019 (najboljši mednarodni film), Sydney 2019, Toronto 2019, New York 2019

Deli povezavo
Opis:
Leteči krožniki, dvolični politiki in morilci pod krinko. Metafora današnje Brazilije, preoblečena v distopični vestern s Sonio Brago in Udom Kierjem.
Prebivalci vasice Bacurau živijo v majhni, tesno povezani skupnosti, daleč od mest in preostale civilizacije. Čeprav jih lokalni politiki obsipajo z obljubami, vaščani dvomijo, da se bo življenje kdaj obrnilo na bolje. Po smrti Carmelite, vaške matriarhinje, ki je doživela 94 let, se v vasi začnejo vrstiti nenavadni dogodki. Zaselek izgine z vseh zemljevidov in satelitskih fotografij, telefonske povezave so prekinjene, vas začnejo obiskovati skrivnostni motoristi in za povrh se na sosednji kmetiji zgodi krvavi masaker. Skupina močno oboroženih tujcev s karizmatičnim voditeljem se pripravlja na sistematično uničenje vasi. A njeni prebivalci se ne vdajo brez boja.

"Bacurau je nočna ptica, katere varovalna barva jo na veji odlično zakrije. Kratka in učinkovita beseda evocira skrivnost nečesa v temi, nečesa živega, vendar nevidnega, ki se pusti opaziti le po svoji volji. Enako velja za vas Bacurau: tema ji ni tuja; ve, kako se ne izpostavljati; pravzaprav raje ostaja neopažena. Tako piše na tabli ob avtocesti. Če jo nameravate obiskati, to storite miroljubno." (Juliano Dornelles)