NAZAJ
Ray in Liz
Originalni naslov:
Ray & Liz
Angleški naslov:
Ray & Liz
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
VB, 2018
Trajanje filma:
108
Režija:
Richard Billingham
Scenarij:
Richard Billingham
Fotografija:
Daniel Landin
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
X
Igrajo:
Ella Smith (Liz), Justin Salinger (Ray), Patrick Romer (starejši), Tony Way (Lol), Sam Gittins (Will), James Eeles (Kevin), James Hinton (Dean)
Nagrade:
Locarno 2018 (posebna omemba žirije), Sevilla (velika nagrada žirije), Solun 2018 (najboljši film), Toronto 2018

Deli povezavo
Opis:
Avtobiografsko obarvan portret britanske družine, ki živi v socialnem stanovanju na obrobju mesta, je posnet po spominih priznanega britanskega fotografa in vizualnega umetnika Richarda Billinghama.
Ray, ki rad pregloboko pogleda v kozarec, in obilna, potetovirana Liz s sinovoma živita v socialnem stanovanju na obrobju Birminghama med vladavino Margaret Thatcher. Življenje družine zaznamujejo nenavadni rituali, s katerimi rušijo družbene tabuje in premagujejo ne ravno rožnate razmere, v katerih so se znašli po spletu okoliščin. Vsakodnevni prepiri, ljubezen, razočaranje, izguba in osamljenost so osnovni gradniki, s katerimi priznani britanski fotograf s pomočjo 16-milimetrske kamere prikazuje spomine na svoje otroštvo.

"Scenarij sem napisal v petih ali šestih letih. Osnovno zgodbo sem imel v mislih že leta prej. Z Jasonom sem se veliko pogovarjal o njegovih spominih na zanemarjanje. Kot opomnike sem uporabil fotografije, zapiske na papirju in trakove. Spomnim se, da sem zgodbo o stricu Lolu napisal med vožnjo z vlakom, kartiral kretnje, telesno govorico in celo način sedenja vsake osebe. Med pisanjem prizorov se osredotočam na videz stvari. Zatem jih razrežem in zlepim v zaporedje ter dodam dialoge." (Richard Billingham)