NAZAJ
Nerešeni primer Daga Hammarskjölda
Originalni naslov:
Cold Case Hammarskjold
Angleški naslov:
Cold Case Hammarskjold
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Danska, Norveška, Švedska, Belgija, 2019
Trajanje filma:
128
Režija:
Mads Brügger
Scenarij:
Mads Brügger
Fotografija:
Tore Vollan
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina, švedščina, danščina, francoščina
koda za glasovanje:
E
Igrajo:
Mads Brügger
Nagrade:
Sundance 2019 (najboljši režiser tujega dokumentarnega filma), London 2019, Göteborg 2019

Deli povezavo
Opis:

Provokativen danski novinar razkriva še enega od nerešenih primerov politične zarote. Včasih se z zloveščo resnico ni mogoče soočiti drugače kot skozi absurd in ironijo.
Leta 1961 je letalo generalnega sekretarja Združenih narodov Daga Hammarskjölda skrivnostno strmoglavilo. Ker je Hammarskjöld v nasprotju z željami evropskih rudarskih podjetij in drugih vplivnih organizacij zagovarjal neodvisnost Konga, se je pojavil utemeljen sum, da je šlo za atentat. Petdeset let po dogodku, ki še vedno ni dočakal sodnega epiloga, danski novinar in filmar razkriva zamolčane podrobnosti in preigrava različne scenarije zarot, da bi se približal resnici. Z zasebnim švedskim preiskovalcem se odpravita po zakritih sledeh, a z vsakim novim odkritjem, lažnim namigom, zamolčanim intervjujem in številnimi slepimi ulicami, v katere zaideta, postaja vse bolj jasno, da je bila v ozadju zarota nepredstavljivih razsežnosti …

"Film govori o dveh belih Skandinavcih srednjih let, ki se odločita ugotoviti, kaj se je zgodilo s švedskim diplomatom. Nekako naletita na obrise mogočega črnskega holokavsta. Po mojem mnenju je to odkritje, ki vzame sapo. Pri svojih filmih si vedno prizadevam za edinstvenost. /…/ Pomembno se mi zdi, da gledalci ne glede na svoje mnenje o filmu občutijo: Nikoli še nisem videl česa takšnega!" (Mads Brügger)