NAZAJ
Lillian
Originalni naslov:
Lillian
Angleški naslov:
Lillian
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Avstrija, 2019
Trajanje filma:
128
Režija:
Andreas Horvath
Scenarij:
Andreas Horvath
Fotografija:
Andreas Horvath
Glasba:
Andreas Horvath
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
ruščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Patrycja Planik (Lillian)
Nagrade:
Cannes 2019 – Štirinajst dni režiserjev, Karlovi Vari 2019

Deli povezavo
Opis:
Avstrijski dokumentarist Andreas Horvath v svojem igranem prvencu predstavi resnično zgodbo o mladi emigrantki, ki se je peš odpravila na dolgo pot iz New Yorka nazaj v rodno Rusijo.
Lillian je dekle, ki v ZDA biva z začasnim vizumom. Ko se ji dovolilnica za bivanje izteče, se poskuša zaposliti v pornografski industriji, vendar jo zaradi neurejene dokumentacije tudi tam zavrnejo. Ko ji svetujejo, naj se vrne domov v Rusijo, začne Lillian preprosto hoditi. Med svojo potjo po ZDA hodi po zapuščenih mestecih in natrpanih cestah. Preživlja se z iskanjem zavržene hrane, krajo v trgovinah in z vdiranjem v zapuščene hiše. Med njeno potjo do ledene Aljaske skozi Lillianine oči ugledamo neolepšan portret ameriškega podeželja, obenem pa spremljamo kroniko njenega osebnega izginotja.

"Izhodišče za naš film in potovanje je bila zgodba Rusinje, ki se je nekega dne odpravila iz New Yorka peš nazaj v domovino. Samo po naključju so jo odkrili gozdarji v kanadskih severnih gozdovih. Navkljub njihovim opozorilom je pohod nadaljevala proti Beringovemu prelivu. Ime ji je bilo Lillian Alling, pisalo se je leto 1927. Še do danes velja za izginulo." (Andreas Horvath)