NAZAJ
Modrček
Originalni naslov:
The Bra
Angleški naslov:
The Bra
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Azerbajdžan, Nemčija, 2018
Trajanje filma:
90
Režija:
Veit Helmer
Scenarij:
Veit Helmer, Leonie Geisinger
Fotografija:
Felix Leiberg
Glasba:
Cyril Morin
Podnapisi:
/
Jezik:
brez dialogov
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Miki Manojlović (Nurlan), Paz Vega (Daria), Chulpan Khamatova (Nesrin), Denis Lavant (Kamal), Maia Morgenstern (Fidan)
Nagrade:
Tokio 2018, Baku 2019 (najboljši mednarodni film), Cinequest 2019 (najboljša komedija), Talin 2018, Peking 2018, Pulj 2018

Deli povezavo
Opis:
Sodobna reinterpretacija zgodbe o Pepelki, poetična komedija o vlakovodji, ki išče lastnico skrivnostnega modrčka. Brez dialogov in z Mikijem Manojlovićem v glavni vlogi.
Strojevodja Nurlan še zadnjič pred upokojitvijo pelje svoj vlak v Baku. Nekje na poti skozi mesto se na vlak ujame moder modrček. Da bi ubežal osamljenosti, se Nurlan poda na najbolj vznemirljivo dogodivščino svojega življenja: poiskal bo lastnico tega mamljivega kosa spodnjega perila. Medtem ko zavzeto trka na vrata hiš ob tračnicah in srečuje ženske, ki ga vsaka iz svojega razloga spuščajo k sebi, njegov projekt tudi pri njihovih možeh ne ostane neopažen. A bolj ko se stvari zapletajo, odločnejši je Nurlan v svoji nameri in vse bolj domiseln pri iskanju načina, kako ženske prepričati, da pomerijo modrček.

"Pripovedovanje zgodbe brez dialoga se mi zdi najčistejša oblika filmske umetnosti. Navsezadnje nas jezik razdvaja od drugih ljudi in držav." (Veit Helmer)