NAZAJ
Sinonimi
Originalni naslov:
Synonymes
Angleški naslov:
Synonyms
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Izrael, Francija, Nemčija, 2019
Trajanje filma:
123
Režija:
Nadav Lapid
Scenarij:
Nadav Lapid, Haom Lapid
Fotografija:
Shai Goldman
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
hebrejščina, francoščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Tom Mercier (Yoav), Quentin Dolmaire (Emile), Louise Chevillotte (Caroline), Olivier Moustau (Michel), Uriya Hayik (Yaron), Yehuda Almagor (Yoavov oce)
Nagrade:
Berlinale 2019 (najboljši fim, nagrada FIPRESCI), Sydney 2019

Deli povezavo
Opis:
Tragikomičen avtobiografski prikaz poskusa asimilacije v evropsko skupnost, ujet v niz nenavadnih prigod in impulzivnih dejanj izraelskega mladeniča, ki se je odločil odreči narodni identiteti. Zmagovalec Berlinala 2019.
Emile in Caroline v zapuščenem pariškem stanovanju najdeta golega in prezeblega mladeniča brez vsakršnega dokumenta. Kmalu izvesta, da se je neznanec izraelskega rodu odločil, da bo Francija njegova nova domovina, in mu skleneta pri tem pomagati. Čeprav je Yoavu nova kultura neznana, trmasto vztraja pri svoji odločitvi. Z izraelsko-francoskim slovarjem v rokah tava po mestu in neprestano ponavlja nove besede; obiskuje tečaj za tujce in se preživlja s poziranjem za pornografsko spletno stran. Mu bo uspelo?

"Mislim, da je jezik naša najbolj inherentna stvar, ki jo lahko spremenimo. Težko spremenimo svoje telo. Preteklosti ne moremo. Yoavovo telo vsebuje njegovo preteklost. Vsebuje njegovo bistveno čud, ki se je želi naglo znebiti. /.../ Yoav napreduje med svojim izraelskim telesom in francoskimi besedami. S tega vidika je skorajda samoumevno, da telo trpinči, se z njim spopada." (Nadav Lapid)