NAZAJ
Ajka
Originalni naslov:
Ajka
Angleški naslov:
Ayka
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Kazahstan, Rusija, Poljska, Nemčija, Francija, 2018
Trajanje filma:
100
Režija:
Sergej Dvorcevoj
Scenarij:
Sergej Dvorcevoj, Genadij Ostrovskij
Fotografija:
Jolanta Dilevska
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
kirgizijščina, ruščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Samal Jesljamova (Ajka), Žipargul Abdilajeva (Činara), David Alaverdjan (lastnik stanovanja), Sergej Mazur (veterinar), Slava Agaškin (lastnik avtopralnice), Aškat Kučinčirekov (nadzornik perutninske proizvodnje)
Nagrade:
Cannes 2018 (najboljša igralka)

Deli povezavo
Opis:
Surova, intimna drama o obubožanem kirgiškem dekletu, ki poskuša v Moskvi preživeti po tem, ko se odreče svojemu novorojenčku. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.
Mlado dekle Ajka nelegalno živi in dela v Moskvi. Po porodu prvega otroka v porodnišnici ne doji kot druge matere, temveč uprizori pobeg skozi kopalniško okno. V naslednjih dneh poskuša najti novo službo, ob tem pa molči o svojem zapuščenem novorojenčku. V perutninskem obratu, kjer jo zaposlijo, kmalu izve, da je njen šef odšel, ne da bi nameraval izplačati zaposlene. To še dodatno poveča Ajkino stisko, saj mora nujno poravnati dolg nevarnim posojilodajalcem. Medtem ko dekle mrzlično išče priložnost za zaslužek, se v njej zbudi tudi materinski čut, ki sproži obupan poskus iskanja zapuščenega otroka.

"Začelo se je s suhoparno časopisno statistiko: 'Leta 2010 so kirgiške matere v moskovskih porodnišnicah pustile 248 otrok.' Ob novici sem bil dalj časa pretresen: Kako je to mogoče? Kaj je razlog, da se kirgiške matere prostovoljno masovno odrekajo svojim novorojencem in jih zapuščajo v tuji deželi? /.../ Film govori o vseh nas: o tem, kaj se zgodi, ko razmerje med osebo in njenim okoljem doseže take skrajnosti, da ta začne moralno propadati." (Sergej Dvorcevoj)