NAZAJ
Mladi Ahmed
Originalni naslov:
Le Jeune Ahmed
Angleški naslov:
Young Ahmed
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Belgija, Francija, 2019
Trajanje filma:
90
Režija:
Jean-Pierre & Luc Dardenne
Scenarij:
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Fotografija:
Benoit Dervaux
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina, arabščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Idir Ben Addi (Ahmed), Olivier Bonnaud (socialni delavec), Myriem Akheddiou (Inčs), Victoria Bluck (Louise), Claire Bodson (mati), Othmane Moumen (Imam Youssouf), Amine Hamidou (Rachid), Yassine Tarsimi (Abdel), Cyra Lassman (Yasmine), Karim Chihab (svetovalec), Nadčge Ouedraog (pedagoginja), Frank Onana (Fouad)
Nagrade:
Cannes 2019 (najboljša režija)

Deli povezavo
Opis:
Trinajstletni Ahmed je v današnji Belgiji ujet med ideale svoje religije in skušnjave najstniškega življenja. Ali lahko ljubezen do življenja premaga njegov impulz po nasilju?
Ahmed živi kot običajen najstnik v belgijskem mestu, vendar pa razvija nevarno povezavo z lokalnim imamom, ki fantu vceplja v glavo bojevite ideje. Najstnik tako v šoli zavrača rokovanje s svojo učiteljico In?s samo zato, ker je ženska, doma pa v arabščini zmerja svojo belsko mamo, ker pije alkohol. Islamski učitelj medtem slavi mučenike, ki so prelili kri in žrtvovali življenje za sveti džihad, kar se Ahmeda še posebej dotakne, saj je tako življenje izgubil tudi njegov bratranec. Usoda trinajstletnika je zdaj odvisna od tega, na katero stran se bo postavilo njegovo srce - radikalnega islama ali vrednot zahodnega sveta?

"Odločila sva se, da bo Ahmed zelo mlad, celo otrok, saj nama je to omogočilo, da prikaževa, kako lahko voljan in dovzeten um ter mlado telo postaneta orodje za na sovraštvu osnovan ideal, ki ga s pridiganjem razširja imam. Otrok verjame v ta ideal čistosti. Vanj verjame z vsem svojim bitjem in postane bolj radikalen od radikalcev." (Jean-Pierre in Luc Dardenne)