NAZAJ
To morajo biti nebesa
Originalni naslov:
It Must Be Heaven
Angleški naslov:
It Must Be Heaven
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Palestina, Francija, Nemčija, Turčija, 2019
Trajanje filma:
97
Režija:
Elia Suleiman
Scenarij:
Elia Suleiman
Fotografija:
Sofian El Fani
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
arabščina, angleščina, francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Elia Suleiman, Tarik Kopti (sosedov sin), Kareem Ghneim (sosed), George Khleifi (natakar), Ali Suliman, Fares Muqabaa, Yasmine Haj (bratje in sestra/), Nael Kanj (škof), Asmaa Azaizy (beduinska ženska), Grégoire Colin, Vincent Maraval, Eric Cornet, Gael García Bernal
Nagrade:
Cannes 2019 (posebna omemba žirije), Šanghaj 2019, München 2019

Deli povezavo
Opis:
Večkrat nagrajeni palestinski filmar Elia Suleiman si postavlja vprašanje, ki zadeva vse nas: Kje je zares ta prostor, ki ga imenujemo dom?
Elia Suleiman zapusti Palestino, da bi našel novo domovino, a v tujini kmalu odkrije, da mu Palestina ves čas diha za ovratnik. Obljuba novega življenja se spreobrne v komedijo napak. Ne glede na to, da ga pot nese vse od Pariza do New Yorka, ga nekaj venomer spomni na dom. Pripoved, v kateri režiser igra samega sebe, ne da bi izrekel kakšno besedo, je sestavljena iz vsakodnevnih dogodkov in naključnih srečanj. Z opazovanjem sveta režiser raziskuje vprašanja identitete, doma in pripadnosti, da bi mu vendarle uspelo najti miren košček sveta samo zase.

"Če so moji prejšnji filmi Palestino želeli predstaviti kot mikrokozmos sveta; moj novi film skuša prikazati svet, kot bi bil mikrokozmos Palestine." (Elia Suleiman)