NAZAJ
Tommaso
Originalni naslov:
Tommaso
Angleški naslov:
Tommaso
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Italija, Grčija, ZDA, VB, 2019
Trajanje filma:
115
Režija:
Abel Ferrara
Scenarij:
Abel Ferrara
Fotografija:
Peter Zeitlinger
Glasba:
Joe Delia
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
italijanščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Willem Dafoe (Tommaso), Anna Ferrara (Deedee), Cristina Chiriac (Nikki)
Nagrade:
Cannes 2019, Karlovi Vari 2019

Deli povezavo
Projekciji 14.11. v Kosovelovi dvorani sledi masterclass Abela Ferrare.
Opis:
ČE, 14. 11.: Po projekciji filma Tommaso ob 20.30 v Kosovelovi dvorani se nam bo pridružil režiser Abel Ferrara in nam na masterclassu, ki ga bosta povezovala Patricija Maličev in Simon Popek, zaupal svoje poglede, razmišljanja in ustvarjalne izkušnje.

Novi film Abela Ferrare ponuja presenetljivo iskren portret režiserja samega, ki je bil posnet v njegovem lastnem stanovanju v Rimu, z resničnima ženo in hčerko, a z Willemom Dafoejem v glavni vlogi.
Tommaso se je kot uspešen filmski režiser v ZDA rešil odvisnosti od mamil in se preselil v Rim, kjer živi z ženo Nikki in hčerko Deedee. Režiser se zdaj uči italijansko, počasi sestavlja nov filmski scenarij, večinoma pa obiskuje mestne kavarne in skupinske terapije za odvisnike. Prizadeva si postati boljši človek, čeprav je njegova dobra plat zelo krhka in venomer na robu zloma. Postopoma se v njegovem zakonu začnejo pojavljati razpoke, še posebej ker mu venomer zmanjkuje časa za delo. Njegovo nekdanje življenje mamilarskega odvisnika je morda res za njim, a vprašanje, ali je družinsko življenje res tisto, kar je iskal, še čaka na odgovor.

"Abel je s to zgodbo želel raziskovati nekatere fantazije, obsesije in misli - podobno kot v svojem filmu počne vsak ustvarjalec. /.../ Sprašujem se, ali obstaja razlika med izkušnjo gledalcev, ki poznajo določena biografska dejstva o Abelu, in tistimi, ki jih ne. Gre za film in ustvarjen je bil kot fikcija." (Willem Dafoe)