NAZAJ
Zombi otrok
Originalni naslov:
Zombi Child
Angleški naslov:
Zombi Child
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Francija, 2019
Trajanje filma:
103
Režija:
Bertrand Bonello
Scenarij:
Bertrand Bonello
Fotografija:
Yves Cape
Glasba:
Bertrand Bonello
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Louise Labeque (Fanny), Wislanda Louimat (Mélissa), Katiana Milfort (Katy), Mackenson Bijou (Clairvius Narcisse), Adilé David (Salomé), Ninon François (Romy), Mathilde Riu (Ad?le), Ginite Popote (Francina), Néhémy Pierre-Dahomey (Baron Samedi), Sayyid El Alami (Pablo), Saadia Benta?eb (nadzornica, Patrick Boucheron (profesor)
Nagrade:
Cannes 2019

Deli povezavo
Opis:
V viziji francoskega režiserja Bertranda Bonella so zombiji metafora zgodovinskih travm, ki na dan privrejo natanko tam, kjer odraščajo nove generacije belskih elit.
Haiti leta 1962. Clairvicus Narcisse se zgrudi na ulici in umre, a ga odkopljejo iz groba in ga obudijo nazaj k življenju. V tej novi reinkarnaciji mora, priklenjen z drugimi živimi mrtveci, delati na polju. Vzporedno s tem v današnjem svetu spremljamo Mélisso, mlado dekle, ki si prizadeva za vključitev v elitno šolo, ustanovljeno že Napoleonovem času. Je edina temnopolta študentka v kampusu, zato se je večina študentov izogiba. Izjema je Fanny, s katero si delita strast do romanov Stephena Kinga. V iskanju svoje identitete Mélissa izpove Fanny staro družinsko skrivnost, a si ob tem niti približno ne predstavlja, da bo njeno prijateljico to pripravilo do nepojmljivega dejanja.

"Lik zombija je v Haitiju stičišče med zgodovino in kolektivno domišljijo. Želel sem ohraniti to dvoumnost. Všeč mi je zamisel, da s pomočjo domišljije obudimo misel na nekaj zelo resničnega - suženjstvo. /.../ Ne gre za folkloro, temveč za politično in zgodovinsko refleksijo. In to s pomočjo lika, ki ga poznajo po vsem svetu - zombija." (Bertrand Bonello)