NAZAJ
Anbessa
Originalni naslov:
Anbessa
Angleški naslov:
Anbessa
Sekcija:
KINOBALON
Država, letnica:
Mo Scarpelli , 2019
Trajanje filma:
85
Režija:
Mo Scarpelli
Scenarij:
/
Fotografija:
Mo Scarpelli
Glasba:
Erik K. Skodvin
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
/
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
/
Nagrade:
Berlinale 2019, Durban 2019, Human Rights Watch FF 2019, Hot Docs Toronto 2019

Deli povezavo
Opis:
Za otroke od 8. leta; v amharščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi

Izviren dokumentarni film, posnet po načelu pripovedništva, z izjemno bližino prikaže življenje med modernizacijo in posebno, čarobno perspektivo, ki postavi na kocko mit o napredku družbe.
Desetletni deček Asalif in njegova mama se v predmestju etiopske prestolnice Adis Abebe umikata pred množično gradnjo novih stanovanj in vztrajata pri tradicionalnem načinu življenja v baraki. Asalif se obleče v leva (anbessa je amharska beseda za leva), da bi v igri pregnal namišljene hijene, simbol za ljudi, ki dečku in materi odvzamejo zemljo. Medtem njegova mati po ustnem izročilu pripoveduje in poje zgodbe, ki osmišljajo sodobni svet.

"Asalifovi domišljija in odprtost sta me očarali. Medtem ko sta bila z mamo izseljena zaradi gradnje blokovskega naselja, Asalif ni žrtev. Verjame, da se z utelešenjem moči svoje najljubše živali (leva) lahko spopade s temi stavbami in svetom. Ko sem ugotovila, kako ključen je simbol zanj, sem tudi spoznala, kako sodobni svet zavrača ne samo ljudi, ki očitno ne sodijo v mozaik kapitalizma, temveč tudi tradicijo - simbole, fantazijo in druge starodavne načine spoprijemanja z lastno notranjostjo. Asalif še vedno pooseblja te stvari, medtem ko se tudi prilagaja in poskuša sprejeti koristi novega." (Mo Scarpelli)